Pregled bibliografske jedinice broj: 1146137
Poremećaji iz autističnog spektra i prehrana
Poremećaji iz autističnog spektra i prehrana, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1146137 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Poremećaji iz autističnog spektra i prehrana
(Autism Spectrum Disorders and Nutrition)
Autori
Horki, Dario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
22.09
Godina
2021
Stranica
29
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
poremećaji iz autističnog spektra ; trudnoća ; metabolički poremećaji ; prehrana ; dodaci prehrani
(autism spectrum disorders ; pregnancy ; metabolic disorders ; nutrition ; supplementation)
Sažetak
Poremećaji iz autističnog spektra (PAS) su neurorazvojni poremećaji čiji se simptomi očituju već u fetalnom razdoblju i prisutni su tijekom cijeloga života. Karakteriziraju ih narušene socijalne i komunikacijske sposobnosti kao i ograničeni, ponavljajući interesi i ponašanja. Epidemiološke studije pokazuju da učestalost PAS-a raste te da je ključna rana dijagnoza kako bi se brzo poboljšala kvaliteta života. Smatra se da su genetski i okolišni čimbenici uključeni u razvoj PAS-a, no točna etiologija nije razjašnjena. Veliki je broj hipoteza o nastanku PAS-a, od metaboličkih nepravilnosti, alergija na hranu te promjene u crijevnoj mikroflori. Također je od velikog značaja i trudnoća, zbog metaboličkih poremećaja prije i tijekom trudnoće, neuravnotežena prehrane majki prije začeća te povećane učestalosti infekcija u razdoblju trudnoće. Određeni simptomi koji se javljaju kod svih oblika PAS-a uključuju gastrointestinalne poremećaje, uključujući povećanu propusnost crijevne sluznice. Najčešće alergije na hranu koje se dovode u vezu s PAS-om su alergije na gluten, kazein i laktozu te zbog toga često kod PAS-a primjenjuju restriktivne dijete, koje za sobom nose cijeli niz rizika od nutritivnih deficit. S druge strane, preporučuje se suplementacija vitaminima i mineralima, prehrana bogata proteinima i probioticima. Unatoč velikom broju provedenih istraživanja, dostupni dokazi ne govore u potpunosti u prilog niti jednom konkretnom dijetetičkom pristupu. Jedan od mogućih razloga je upravo kompleksnost i raznolikost simptoma koji se javljaju kod osoba s PAS-a.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam