Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1145903

Probiotici i zdravlje: stavovi i potrošnja


Matijević, Bojan; Mabić, Mirela
Probiotici i zdravlje: stavovi i potrošnja // Knjiga sažetaka s 13. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Hranom do zdravlja
Osijek, 2021. str. 75-75 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1145903 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Probiotici i zdravlje: stavovi i potrošnja
(Probiotics and Health: Attitudes and Consumption)

Autori
Matijević, Bojan ; Mabić, Mirela

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka s 13. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Hranom do zdravlja / - Osijek, 2021, 75-75

Skup
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.09.2021. - 17.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
potrošači, probiotici, stavovi, zdravstveni učinci
(consumers, probiotics, attitudes, health effects)

Sažetak
U radu su predstavljeni rezultati istraživanja poznavanja i potrošnje probiotika. Provedeno je Online istraživanje na prigodnom uzorku od 380 ispitanika. Upitnik je pripremljen na temelju nalaza iz literature i sadržavao je tri dijela: 1) pitanja o ispitaniku, 2) izjave o probioticima i zdravlju, 2) pitanja o navikama konzumiranja probiotika. Za analizu podataka korišteni su postupci deskriptivne statistike. Trećina ispitanika konstantno konzumira probiotike, a polovina samo povremeno. Najčešće konzumiraju jogurt ili čokoladice s probioticima, kao doručak ili kao međuobrok. Kao razloge konzumacije navode se prevencija zdravlja i zdravstveni problemi. Ispitanici se uglavnom slažu da probiotici imaju klinički pozitivne učinke, njihova konzumacija ne predstavlja rizik te da se probiotici nedovoljno konzumiraju zbog nedostatka informacija o dostupnim vrstama probiotika. Pozitivne učinke probiotika najčešće vežu uz jačanje imunološkog sustava i rješavanje problema s crijevima i dijarejom. Rezultati pokazuju da ispitanici poznaju probiotike, no ne u dovoljnom opsegu blagodati i vrsta. Nedovoljna informiranost o probioticima i dalje koči njihovu intenzivnu konzumaciju kao sastavni dio svakog obroka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Veleučilište u Karlovcu

Profili:

Avatar Url Bojan Matijevic (autor)

Poveznice na cjeloviti tekst rada:

Pristup cjelovitom tekstu rada

Citiraj ovu publikaciju:

Matijević, Bojan; Mabić, Mirela
Probiotici i zdravlje: stavovi i potrošnja // Knjiga sažetaka s 13. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Hranom do zdravlja
Osijek, 2021. str. 75-75 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
Matijević, B. & Mabić, M. (2021) Probiotici i zdravlje: stavovi i potrošnja. U: Knjiga sažetaka s 13. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Hranom do zdravlja.
@article{article, author = {Matijevi\'{c}, Bojan and Mabi\'{c}, Mirela}, year = {2021}, pages = {75-75}, keywords = {potro\v{s}a\v{c}i, probiotici, stavovi, zdravstveni u\v{c}inci}, title = {Probiotici i zdravlje: stavovi i potro\v{s}nja}, keyword = {potro\v{s}a\v{c}i, probiotici, stavovi, zdravstveni u\v{c}inci}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Matijevi\'{c}, Bojan and Mabi\'{c}, Mirela}, year = {2021}, pages = {75-75}, keywords = {consumers, probiotics, attitudes, health effects}, title = {Probiotics and Health: Attitudes and Consumption}, keyword = {consumers, probiotics, attitudes, health effects}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font