Pregled bibliografske jedinice broj: 1145903
Probiotici i zdravlje: stavovi i potrošnja
Probiotici i zdravlje: stavovi i potrošnja // Knjiga sažetaka s 13. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Hranom do zdravlja
Osijek, 2021. str. 75-75 (poster, domaća recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1145903 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Probiotici i zdravlje: stavovi i potrošnja
(Probiotics and Health: Attitudes and Consumption)
Autori
Matijević, Bojan ; Mabić, Mirela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka s 13. međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Hranom do zdravlja
/ - Osijek, 2021, 75-75
Skup
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.09.2021. - 17.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
potrošači, probiotici, stavovi, zdravstveni učinci
(consumers, probiotics, attitudes, health effects)
Sažetak
U radu su predstavljeni rezultati istraživanja poznavanja i potrošnje probiotika. Provedeno je Online istraživanje na prigodnom uzorku od 380 ispitanika. Upitnik je pripremljen na temelju nalaza iz literature i sadržavao je tri dijela: 1) pitanja o ispitaniku, 2) izjave o probioticima i zdravlju, 2) pitanja o navikama konzumiranja probiotika. Za analizu podataka korišteni su postupci deskriptivne statistike. Trećina ispitanika konstantno konzumira probiotike, a polovina samo povremeno. Najčešće konzumiraju jogurt ili čokoladice s probioticima, kao doručak ili kao međuobrok. Kao razloge konzumacije navode se prevencija zdravlja i zdravstveni problemi. Ispitanici se uglavnom slažu da probiotici imaju klinički pozitivne učinke, njihova konzumacija ne predstavlja rizik te da se probiotici nedovoljno konzumiraju zbog nedostatka informacija o dostupnim vrstama probiotika. Pozitivne učinke probiotika najčešće vežu uz jačanje imunološkog sustava i rješavanje problema s crijevima i dijarejom. Rezultati pokazuju da ispitanici poznaju probiotike, no ne u dovoljnom opsegu blagodati i vrsta. Nedovoljna informiranost o probioticima i dalje koči njihovu intenzivnu konzumaciju kao sastavni dio svakog obroka.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija