Pregled bibliografske jedinice broj: 1145403
Ovisnost fizikalno-kemijskih svojstava praha ekstrakta cvijeta trnine o uvjetima sušenja raspršivanjem
Ovisnost fizikalno-kemijskih svojstava praha ekstrakta cvijeta trnine o uvjetima sušenja raspršivanjem, 2017., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1145403 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ovisnost fizikalno-kemijskih svojstava praha
ekstrakta cvijeta trnine o uvjetima sušenja
raspršivanjem
(Effect of spray drying conditions on
physicochemical properties of blackthorn flower
extract flower)
Autori
Ena Cegledi
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
25.09
Godina
2017
Stranica
56
Mentor
Dragović-Uzelac, Verica
Neposredni voditelj
Elez Garofulić, Ivona ; Zorić, Zoran
Ključne riječi
trnina, sušenje raspršivanjem, fizikalno-kemijska svojstva, biljni ekstrakt
(blackthorn, spray drying, physicochemical properties, herbal extract)
Sažetak
Trnina (Prunus spinosa L.) je divlja biljka čiji gotovo svi dijelovi pokazuju ljekovita svojstva te su bogat izvor antioksidativnih fenolnih spojeva. Cvijet trnine je još uvijek nedovoljno istražen, a ima velik potencijal za proizvodnju biljnih ekstrakata, prahova i sl.. Stoga je cilj ovog rada bio je ispitati kako odabrani uvjeti sušenja raspršivanjem (temperatura od 120-200 °C, omjer nosača i suhe tvari ekstrakta od 0, 70-2, 00 i udio nosača arapske gume u iznosu od 0, 20-0, 80) utječu na fizikalno-kemijska svojstva (iskorištenje, topljivost, sadržaj vlage, nasipnu gustoću, veličinu čestica) praha ekstrakta cvijeta trnine te odrediti optimalne uvjete za proizvodnju praha najboljih svojstava. Općenito, povećanjem temperature i udjela nosača u procesu sušenja raspršivanjem, iskorištenje se povećava, sadržaj vlage smanjuje, topljivost, nasipna gustoća i veličina čestica rastu. Omjer nosača i suhe tvari ekstrakta u iznosu 2, 44, bez dodatka arapske gume i pri temperaturi sušenja 164, 13 °C su optimalni uvjeti za proizvodnju praha najboljih osobina, kod kojih iskorištenje procesa iznosi 62, 67 %, sadržaj vlage u prahu je 2, 35 %, a topljivost praha je 76, 84 %.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2013-11-3035 - Primjena inovativnih tehnologija u proizvodnji biljnih ekstrakata kao sastojaka funkcionalne hrane (IT-PE-FF) (Dragović-Uzelac, Verica, HRZZ - 2013-11) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Zoran Zorić
(mentor)
Ivona Elez
(mentor)
Ena Cegledi
(autor)
Verica Dragović-Uzelac
(mentor)