Pregled bibliografske jedinice broj: 1145375
Ukupne kiseline, pH i količina šećera ploda paprike pri folijarnoj primjeni kalcijevih poboljšivača
Ukupne kiseline, pH i količina šećera ploda paprike pri folijarnoj primjeni kalcijevih poboljšivača, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1145375 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ukupne kiseline, pH i količina šećera ploda paprike
pri folijarnoj primjeni kalcijevih poboljšivača
(Total acid, pH and sugar content of pepper fruit in
foliar application of calcium enhancers)
Autori
Petek, Valentina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2021
Stranica
28
Mentor
Petek, Marko
Ključne riječi
biostimulator, Brix, Capsicum annum L., kultivar
(biostimulants, Brix, Capsicum annum L., cultivar)
Sažetak
Zbog brojnih pozitivnih učinaka na rast i razvoj biljaka danas se u poljoprivredi koriste brojni biostimulatori. To su preparati koji sadrže tvari i/ ili organizme čija je uloga poticanje prirodnih procesa u biljci. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj folijarnih kalcijevih materijala na ukupne kiseline, pH i količinu šećera u plodu paprike. Poljski gnojidbeni pokus proveden je na pokušalištu Maksimir Zavoda za sjemenarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na dva kultivara paprike (Capsicum annuum L.) (babura – 'Šorokšari' i rog – 'Kurtovska kapija'). Presadnice paprika uzgojene su u plasteniku i presađene na polje na razmak redova 70 cm i 40 cm razmaka unutar reda. Pokus je uključivao 4 folijarna tretmana gnojidbe kalcijevim poboljšivačima rasta. Kalcijevi poboljšivači rasta primijenjeni su folijarno 3 puta u vegetaciji. Obavljene su dvije berbe plodova. Utvrđeno je kako primjena biostimulatora nije imala značajan utjecaj na količinu ukupnih kiselina, dok je potvrđeno povećanje količine šećera, te pH vrijednosti. Najveća vrijednost količine šećera postignuta je kod sorte 'Kurtovska kapija' primjenom Ecogreena visoke koncentracije u drugom uzorkovanju i iznosi 10, 1 %. Najveća vrijednost ukupnih kiselina postignuta je kod sorte 'Kurtovska kapija' primjenom Ecogreena i iznosila je 3, 66 g/L, dok je najveća pH vrijednost postignuta kod sorte 'Šorokšari' primjenom Zeogreena u prvom uzorkovanju i iznosila je 5, 85.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)