Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1145375

Ukupne kiseline, pH i količina šećera ploda paprike pri folijarnoj primjeni kalcijevih poboljšivača


Petek, Valentina
Ukupne kiseline, pH i količina šećera ploda paprike pri folijarnoj primjeni kalcijevih poboljšivača, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1145375 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ukupne kiseline, pH i količina šećera ploda paprike pri folijarnoj primjeni kalcijevih poboljšivača
(Total acid, pH and sugar content of pepper fruit in foliar application of calcium enhancers)

Autori
Petek, Valentina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2021

Stranica
28

Mentor
Petek, Marko

Ključne riječi
biostimulator, Brix, Capsicum annum L., kultivar
(biostimulants, Brix, Capsicum annum L., cultivar)

Sažetak
Zbog brojnih pozitivnih učinaka na rast i razvoj biljaka danas se u poljoprivredi koriste brojni biostimulatori. To su preparati koji sadrže tvari i/ ili organizme čija je uloga poticanje prirodnih procesa u biljci. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj folijarnih kalcijevih materijala na ukupne kiseline, pH i količinu šećera u plodu paprike. Poljski gnojidbeni pokus proveden je na pokušalištu Maksimir Zavoda za sjemenarstvo Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu na dva kultivara paprike (Capsicum annuum L.) (babura – 'Šorokšari' i rog – 'Kurtovska kapija'). Presadnice paprika uzgojene su u plasteniku i presađene na polje na razmak redova 70 cm i 40 cm razmaka unutar reda. Pokus je uključivao 4 folijarna tretmana gnojidbe kalcijevim poboljšivačima rasta. Kalcijevi poboljšivači rasta primijenjeni su folijarno 3 puta u vegetaciji. Obavljene su dvije berbe plodova. Utvrđeno je kako primjena biostimulatora nije imala značajan utjecaj na količinu ukupnih kiselina, dok je potvrđeno povećanje količine šećera, te pH vrijednosti. Najveća vrijednost količine šećera postignuta je kod sorte 'Kurtovska kapija' primjenom Ecogreena visoke koncentracije u drugom uzorkovanju i iznosi 10, 1 %. Najveća vrijednost ukupnih kiselina postignuta je kod sorte 'Kurtovska kapija' primjenom Ecogreena i iznosila je 3, 66 g/L, dok je najveća pH vrijednost postignuta kod sorte 'Šorokšari' primjenom Zeogreena u prvom uzorkovanju i iznosila je 5, 85.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marko Petek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Petek, Valentina
Ukupne kiseline, pH i količina šećera ploda paprike pri folijarnoj primjeni kalcijevih poboljšivača, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Petek, V. (2021) 'Ukupne kiseline, pH i količina šećera ploda paprike pri folijarnoj primjeni kalcijevih poboljšivača', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Petek, Valentina}, year = {2021}, pages = {28}, keywords = {biostimulator, Brix, Capsicum annum L., kultivar}, title = {Ukupne kiseline, pH i koli\v{c}ina \v{s}e\'{c}era ploda paprike pri folijarnoj primjeni kalcijevih pobolj\v{s}iva\v{c}a}, keyword = {biostimulator, Brix, Capsicum annum L., kultivar}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Petek, Valentina}, year = {2021}, pages = {28}, keywords = {biostimulants, Brix, Capsicum annum L., cultivar}, title = {Total acid, pH and sugar content of pepper fruit in foliar application of calcium enhancers}, keyword = {biostimulants, Brix, Capsicum annum L., cultivar}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font