Pregled bibliografske jedinice broj: 1145371
Količina magnezija u plodu paprike pri folijarnoj primjeni kalcijevih poboljšivača
Količina magnezija u plodu paprike pri folijarnoj primjeni kalcijevih poboljšivača, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1145371 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količina magnezija u plodu paprike pri folijarnoj
primjeni kalcijevih poboljšivača
(Magnesium content of sweet pepper fruits according
to application of calcium amendments)
Autori
Pervan, Klara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2021
Stranica
25
Mentor
Petek, Marko
Ključne riječi
Capsicum annuum, biljna hraniva, kvaliteta plodova paprike, minerali
(Capsicum annuum, plant nutrition, quality of pepper fruits, minerals)
Sažetak
Magnezij i kalcij esencijalna su biljna hraniva iz grupe makroelemenata koji pri određenim uvjetima u tlu mogu imati antagonistički odnos. Primarna funkcija kalcija kod biljaka je strukturna, a magnezij je sastavni dio klorofila. Iako se kalcij najčešće prirodno nalazi u tlu u dovoljnim količinama i ne zahtijeva dodatan unos putem gnojiva, katkad je potrebno provoditi folijarnu prihranu, osobito plodovitog povrća poput paprike. Pri njegovom nedostatku plodovi gube na vizualnoj i nutritivnoj kvaliteti. Naravno, folijarna prihrana jednim elementom utječe i na količinu usvojenih ostalih elemenata (npr. magnezija), a time i na ukupni mineralni sastav ploda paprike. Cilj ovog rada je utvrditi utjecaj folijarnih kalcijevih materijala na količinu magnezija u mesu ploda paprike. Poljski gnojidbeni pokus po metodi slučajnog bloknog rasporeda u 3 ponavljanja proveden je s dva kultivara paprike (Capsicum annuum L.) (babura – 'Šorokšari' i rog – 'Kurtovska kapija'). Pokus je uključivao 4 folijarna tretmana gnojidbe kalcijevim poboljšivačima rasta (kontrola – primjena samo vode, Ecogreen 3 g/L –niža koncentracija, Ecogreen 5 g /L – viša koncentracija i Zeogreen+P 5 g/L). Rezultati pokazuju da je kod sorte 'Kurtovska kapija' utvrđen viši udio suhe tvari kod tretiranih paprika u odnosu na kontrolu, dok kod sorte 'Šorokšari' ta razlika nije uočena. Zatim je utvrđen pozitivan učinak tretmana na količinu magnezija u suhoj tvari ploda paprike kod sorte 'Šorokšari', a negativan kod sorte 'Kurtovska kapija' u odnosu na kontrolni tretman. Uz to, kod obje sorte uočen je pozitivan učinak tretmana na količinu magnezija u svježoj tvari paprike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)