Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1145371

Količina magnezija u plodu paprike pri folijarnoj primjeni kalcijevih poboljšivača


Pervan, Klara
Količina magnezija u plodu paprike pri folijarnoj primjeni kalcijevih poboljšivača, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1145371 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Količina magnezija u plodu paprike pri folijarnoj primjeni kalcijevih poboljšivača
(Magnesium content of sweet pepper fruits according to application of calcium amendments)

Autori
Pervan, Klara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2021

Stranica
25

Mentor
Petek, Marko

Ključne riječi
Capsicum annuum, biljna hraniva, kvaliteta plodova paprike, minerali
(Capsicum annuum, plant nutrition, quality of pepper fruits, minerals)

Sažetak
Magnezij i kalcij esencijalna su biljna hraniva iz grupe makroelemenata koji pri određenim uvjetima u tlu mogu imati antagonistički odnos. Primarna funkcija kalcija kod biljaka je strukturna, a magnezij je sastavni dio klorofila. Iako se kalcij najčešće prirodno nalazi u tlu u dovoljnim količinama i ne zahtijeva dodatan unos putem gnojiva, katkad je potrebno provoditi folijarnu prihranu, osobito plodovitog povrća poput paprike. Pri njegovom nedostatku plodovi gube na vizualnoj i nutritivnoj kvaliteti. Naravno, folijarna prihrana jednim elementom utječe i na količinu usvojenih ostalih elemenata (npr. magnezija), a time i na ukupni mineralni sastav ploda paprike. Cilj ovog rada je utvrditi utjecaj folijarnih kalcijevih materijala na količinu magnezija u mesu ploda paprike. Poljski gnojidbeni pokus po metodi slučajnog bloknog rasporeda u 3 ponavljanja proveden je s dva kultivara paprike (Capsicum annuum L.) (babura – 'Šorokšari' i rog – 'Kurtovska kapija'). Pokus je uključivao 4 folijarna tretmana gnojidbe kalcijevim poboljšivačima rasta (kontrola – primjena samo vode, Ecogreen 3 g/L –niža koncentracija, Ecogreen 5 g /L – viša koncentracija i Zeogreen+P 5 g/L). Rezultati pokazuju da je kod sorte 'Kurtovska kapija' utvrđen viši udio suhe tvari kod tretiranih paprika u odnosu na kontrolu, dok kod sorte 'Šorokšari' ta razlika nije uočena. Zatim je utvrđen pozitivan učinak tretmana na količinu magnezija u suhoj tvari ploda paprike kod sorte 'Šorokšari', a negativan kod sorte 'Kurtovska kapija' u odnosu na kontrolni tretman. Uz to, kod obje sorte uočen je pozitivan učinak tretmana na količinu magnezija u svježoj tvari paprike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marko Petek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Pervan, Klara
Količina magnezija u plodu paprike pri folijarnoj primjeni kalcijevih poboljšivača, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Pervan, K. (2021) 'Količina magnezija u plodu paprike pri folijarnoj primjeni kalcijevih poboljšivača', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Pervan, Klara}, year = {2021}, pages = {25}, keywords = {Capsicum annuum, biljna hraniva, kvaliteta plodova paprike, minerali}, title = {Koli\v{c}ina magnezija u plodu paprike pri folijarnoj primjeni kalcijevih pobolj\v{s}iva\v{c}a}, keyword = {Capsicum annuum, biljna hraniva, kvaliteta plodova paprike, minerali}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Pervan, Klara}, year = {2021}, pages = {25}, keywords = {Capsicum annuum, plant nutrition, quality of pepper fruits, minerals}, title = {Magnesium content of sweet pepper fruits according to application of calcium amendments}, keyword = {Capsicum annuum, plant nutrition, quality of pepper fruits, minerals}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font