Pregled bibliografske jedinice broj: 1145366
Količina kalija i magnezija u mandarini na tržištu grada Zagreba
Količina kalija i magnezija u mandarini na tržištu grada Zagreba, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1145366 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Količina kalija i magnezija u mandarini na tržištu
grada Zagreba
(Potassium and magnesium content in mandarin on
market of city of Zagreb)
Autori
Rehak, Morana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
24.09
Godina
2021
Stranica
26
Mentor
Petek, Marko
Ključne riječi
makroelementi ; minerali ; uzorkovanje ; vitamini ; voće
(fruit ; macroelements ; minerals ; sampling vitamins)
Sažetak
Mandarina je biljna vrsta koja pripada skupini zimskog sezonskog voća. Vrlo je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina C te minerala kalija i magnezija. Potrošači nemaju informacije o točnom mineralnom sastavu mandarina prilikom kupnje, stoga je provedeno istraživanje s ciljem utvrđivanja količine makroelemenata kalija i magnezija u mandarini te usporedbe rezultata s obzirom na mjesto kupnje pojedinih uzoraka. Uzorkovanje mandarine provedeno je u gradu Zagrebu na 3 tržnice, u 3 trgovačka lanca i 3 trgovine ekološkim proizvodima. Nakon digestije koncentriranom HNO3 i HClO4 u mikrovalnoj peći, kalij je određen plamenfotometrijski, a magnezij atomskom apsorpcijskom spektrometrijom. Suha tvar određena je gravimetrijski sušenjem do konstantne mase. Količina suhe tvari u uzorcima mandarine kretala se u rasponu od 7, 86 % do 8, 70 %. Količina kalija u suhoj tvari mandarine kretala se u rasponu od 2, 04 % do 2, 33 %, a količina magnezija od 0, 101 % do 0, 110 %. Količina kalija u svježoj tvari mandarine kretala se u rasponu od 235 do 297 mg K/100 g svježe tvari, a količina magnezija od 11, 6 do 14, 0 mg Mg/100 g svježe tvari.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)