Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1145366

Količina kalija i magnezija u mandarini na tržištu grada Zagreba


Rehak, Morana
Količina kalija i magnezija u mandarini na tržištu grada Zagreba, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1145366 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Količina kalija i magnezija u mandarini na tržištu grada Zagreba
(Potassium and magnesium content in mandarin on market of city of Zagreb)

Autori
Rehak, Morana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
24.09

Godina
2021

Stranica
26

Mentor
Petek, Marko

Ključne riječi
makroelementi ; minerali ; uzorkovanje ; vitamini ; voće
(fruit ; macroelements ; minerals ; sampling vitamins)

Sažetak
Mandarina je biljna vrsta koja pripada skupini zimskog sezonskog voća. Vrlo je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina C te minerala kalija i magnezija. Potrošači nemaju informacije o točnom mineralnom sastavu mandarina prilikom kupnje, stoga je provedeno istraživanje s ciljem utvrđivanja količine makroelemenata kalija i magnezija u mandarini te usporedbe rezultata s obzirom na mjesto kupnje pojedinih uzoraka. Uzorkovanje mandarine provedeno je u gradu Zagrebu na 3 tržnice, u 3 trgovačka lanca i 3 trgovine ekološkim proizvodima. Nakon digestije koncentriranom HNO3 i HClO4 u mikrovalnoj peći, kalij je određen plamenfotometrijski, a magnezij atomskom apsorpcijskom spektrometrijom. Suha tvar određena je gravimetrijski sušenjem do konstantne mase. Količina suhe tvari u uzorcima mandarine kretala se u rasponu od 7, 86 % do 8, 70 %. Količina kalija u suhoj tvari mandarine kretala se u rasponu od 2, 04 % do 2, 33 %, a količina magnezija od 0, 101 % do 0, 110 %. Količina kalija u svježoj tvari mandarine kretala se u rasponu od 235 do 297 mg K/100 g svježe tvari, a količina magnezija od 11, 6 do 14, 0 mg Mg/100 g svježe tvari.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marko Petek (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Rehak, Morana
Količina kalija i magnezija u mandarini na tržištu grada Zagreba, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Rehak, M. (2021) 'Količina kalija i magnezija u mandarini na tržištu grada Zagreba', diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Rehak, Morana}, year = {2021}, pages = {26}, keywords = {makroelementi, minerali, uzorkovanje, vitamini, vo\'{c}e}, title = {Koli\v{c}ina kalija i magnezija u mandarini na tr\v{z}i\v{s}tu grada Zagreba}, keyword = {makroelementi, minerali, uzorkovanje, vitamini, vo\'{c}e}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Rehak, Morana}, year = {2021}, pages = {26}, keywords = {fruit, macroelements, minerals, sampling vitamins}, title = {Potassium and magnesium content in mandarin on market of city of Zagreb}, keyword = {fruit, macroelements, minerals, sampling vitamins}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font