Pregled bibliografske jedinice broj: 1145261
Ubrzana ekstrakcija fenolnih spojeva iz lista lovora (Laurus nobilis L.) pri povišenom tlaku
Ubrzana ekstrakcija fenolnih spojeva iz lista lovora (Laurus nobilis L.) pri povišenom tlaku // Knjiga sažetaka s 13. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021. str. 64-65 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1145261 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ubrzana ekstrakcija fenolnih spojeva iz lista
lovora (Laurus nobilis L.) pri povišenom tlaku
(Accelerated solvent extraction of phenolic
compounds from bay laurel (Laurus nobilis L.)
leaves)
Autori
Dobroslavić, Erika ; Elez Garofulić, Ivona ; Dragović-Uzelac, Verica
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka s 13. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA
/ Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021, 64-65
ISBN
978-953-7005-79-5
Skup
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.09.2021. - 17.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
funkcionalna hrana, bioaktivne molekule, lovor (L.nobilis L.), ubrzana ekstrakcija pri povišenom tlaku (ASE)
(functional food, bioactive molecules, bay laurel (L.nobilis L.), accelerated solvent extraction (ASE))
Sažetak
Posljednjih godina, uslijed povećanja svjesnosti potrošača o brizi za zdravlje, potražnja na tržištu funkcionalnih proizvoda prirodnog podrijetla koji nose ekološke i bio oznake sve je veća. Ljekovito i aromatično bilje predstavlja važan izvor bioaktivnih molekula, koje, osim povoljnih učinaka na ljudski organizam, također mogu djelovati kao prirodni antioksidansi, konzervansi i mikrobiocidi te omogućiti formulaciju proizvoda koji će udovoljavati zahtjevima potrošača. Među mnogobrojnim biljnim vrstama ističe se lovor (L. nobilis L.), mediteranska biljka tradicionalno upotrebljavana u narodnoj medicini čiji se brojni biološki učinci u značajnoj mjeri pripisuju različitim grupama fenolnih spojeva. Ubrzana ekstrakcija pri povišenom tlaku (ASE) pokazala se vrlo učinkovitom u ekstrakciji fenolnih spojeva iz različitih biljnih vrsta te je stoga cilj ovog istraživanja bio optimirati ASE ekstrakciju fenolnih spojeva iz lista lovora s ciljem postizanja većih prinosa. Monitoring fenolnih spojeva u ekstraktima lista lovora proveden je spektrometrijskom Folin-Ciocoltaeu metodom. Varirani parametri bili su koncentracija etanola koji je korišten kao otapalo (50-70% w/v), temperatura ekstrakcije (90-150°C), broj ciklusa (1-3) i statičko vrijeme (5 i 10 minuta). Definirani su optimalni uvjeti ekstrakcije (50% etanol, 150°C, 3 ciklusa, 10 minuta) pri kojima je postignuta najveća koncentracija fenolnih spojeva koja je iznosila 49, 30 mg GAE g-1.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
--KK.01.1.1.04.0093 - Bioaktivne molekule ljekovitog bilja kao prirodni antioksidansi, mikrobiocidi i konzervansi (Dragović-Uzelac, Verica) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb