Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1145261

Ubrzana ekstrakcija fenolnih spojeva iz lista lovora (Laurus nobilis L.) pri povišenom tlaku


Dobroslavić, Erika; Elez Garofulić, Ivona; Dragović-Uzelac, Verica
Ubrzana ekstrakcija fenolnih spojeva iz lista lovora (Laurus nobilis L.) pri povišenom tlaku // Knjiga sažetaka s 13. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021. str. 64-65 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1145261 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ubrzana ekstrakcija fenolnih spojeva iz lista lovora (Laurus nobilis L.) pri povišenom tlaku
(Accelerated solvent extraction of phenolic compounds from bay laurel (Laurus nobilis L.) leaves)

Autori
Dobroslavić, Erika ; Elez Garofulić, Ivona ; Dragović-Uzelac, Verica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Knjiga sažetaka s 13. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021, 64-65

ISBN
978-953-7005-79-5

Skup
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.09.2021. - 17.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
funkcionalna hrana, bioaktivne molekule, lovor (L.nobilis L.), ubrzana ekstrakcija pri povišenom tlaku (ASE)
(functional food, bioactive molecules, bay laurel (L.nobilis L.), accelerated solvent extraction (ASE))

Sažetak
Posljednjih godina, uslijed povećanja svjesnosti potrošača o brizi za zdravlje, potražnja na tržištu funkcionalnih proizvoda prirodnog podrijetla koji nose ekološke i bio oznake sve je veća. Ljekovito i aromatično bilje predstavlja važan izvor bioaktivnih molekula, koje, osim povoljnih učinaka na ljudski organizam, također mogu djelovati kao prirodni antioksidansi, konzervansi i mikrobiocidi te omogućiti formulaciju proizvoda koji će udovoljavati zahtjevima potrošača. Među mnogobrojnim biljnim vrstama ističe se lovor (L. nobilis L.), mediteranska biljka tradicionalno upotrebljavana u narodnoj medicini čiji se brojni biološki učinci u značajnoj mjeri pripisuju različitim grupama fenolnih spojeva. Ubrzana ekstrakcija pri povišenom tlaku (ASE) pokazala se vrlo učinkovitom u ekstrakciji fenolnih spojeva iz različitih biljnih vrsta te je stoga cilj ovog istraživanja bio optimirati ASE ekstrakciju fenolnih spojeva iz lista lovora s ciljem postizanja većih prinosa. Monitoring fenolnih spojeva u ekstraktima lista lovora proveden je spektrometrijskom Folin-Ciocoltaeu metodom. Varirani parametri bili su koncentracija etanola koji je korišten kao otapalo (50-70% w/v), temperatura ekstrakcije (90-150°C), broj ciklusa (1-3) i statičko vrijeme (5 i 10 minuta). Definirani su optimalni uvjeti ekstrakcije (50% etanol, 150°C, 3 ciklusa, 10 minuta) pri kojima je postignuta najveća koncentracija fenolnih spojeva koja je iznosila 49, 30 mg GAE g-1.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
--KK.01.1.1.04.0093 - Bioaktivne molekule ljekovitog bilja kao prirodni antioksidansi, mikrobiocidi i konzervansi (Dragović-Uzelac, Verica) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Dobroslavić, Erika; Elez Garofulić, Ivona; Dragović-Uzelac, Verica
Ubrzana ekstrakcija fenolnih spojeva iz lista lovora (Laurus nobilis L.) pri povišenom tlaku // Knjiga sažetaka s 13. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021. str. 64-65 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
Dobroslavić, E., Elez Garofulić, I. & Dragović-Uzelac, V. (2021) Ubrzana ekstrakcija fenolnih spojeva iz lista lovora (Laurus nobilis L.) pri povišenom tlaku. U: Babić, J., Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Knjiga sažetaka s 13. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA.
@article{article, author = {Dobroslavi\'{c}, Erika and Elez Garofuli\'{c}, Ivona and Dragovi\'{c}-Uzelac, Verica}, year = {2021}, pages = {64-65}, keywords = {funkcionalna hrana, bioaktivne molekule, lovor (L.nobilis L.), ubrzana ekstrakcija pri povi\v{s}enom tlaku (ASE)}, isbn = {978-953-7005-79-5}, title = {Ubrzana ekstrakcija fenolnih spojeva iz lista lovora (Laurus nobilis L.) pri povi\v{s}enom tlaku}, keyword = {funkcionalna hrana, bioaktivne molekule, lovor (L.nobilis L.), ubrzana ekstrakcija pri povi\v{s}enom tlaku (ASE)}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Dobroslavi\'{c}, Erika and Elez Garofuli\'{c}, Ivona and Dragovi\'{c}-Uzelac, Verica}, year = {2021}, pages = {64-65}, keywords = {functional food, bioactive molecules, bay laurel (L.nobilis L.), accelerated solvent extraction (ASE)}, isbn = {978-953-7005-79-5}, title = {Accelerated solvent extraction of phenolic compounds from bay laurel (Laurus nobilis L.) leaves}, keyword = {functional food, bioactive molecules, bay laurel (L.nobilis L.), accelerated solvent extraction (ASE)}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font