Pregled bibliografske jedinice broj: 1145257
Ekstrakcija fenolnih spojeva iz lovora (Laurus nobilis L.) primjenom naprednih tehnika ekstrakcije
Ekstrakcija fenolnih spojeva iz lovora (Laurus nobilis L.) primjenom naprednih tehnika ekstrakcije // Zbornik sažetaka 1. znanstvene doktorske konferencije Geotehničkoga fakulteta ''Istraživanja u inženjerstvu okoliša'' / Loborec, Jelena ; Zavrtnik, Saša (ur.).
Varaždin: Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2021. str. 18-19 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1145257 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ekstrakcija fenolnih spojeva iz lovora (Laurus
nobilis L.) primjenom naprednih tehnika
ekstrakcije
(Extraction of polyphenols from bay laurel
(L.nobilis L.) leaves using green extraction
techniques)
Autori
Dobroslavić, Erika ; Elez Garofulić, Ivona
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik sažetaka 1. znanstvene doktorske konferencije Geotehničkoga fakulteta ''Istraživanja u inženjerstvu okoliša''
/ Loborec, Jelena ; Zavrtnik, Saša - Varaždin : Geotehnički fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2021, 18-19
ISBN
978-953-8066-07-8
Skup
1. znanstvena doktorska konferencija "Istraživanja u inženjerstvu okoliša"
Mjesto i datum
Varaždin, Hrvatska, 18.06.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima (MAE), ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom (UAE), ubrzana ekstrakcija pri povišenom tlaku (ASE), lovor (L.nobilis L.)
(microwave assisted extraction (MAE), ultrasound-assisted extraction (UAE), accelerated solvent extraction (ASE), bay laurel (L.nobilis L.))
Sažetak
Ljekovito i aromatično bilje te napredne tehnike ekstrakcije predstavljaju važan segment u pronalasku alternativnih i održivih rješenja za proizvodnju sirovina prehrambene, farmaceutske i kozmetičke industrije. Različite porodice ljekovitog i aromatičnog bilja bogat su izvor bioaktivnih molekula, sekundarnih metabolita koji se potencijalno mogu upotrijebiti u različite svrhe kao konzervansi, mikrobiocidi i antioksidansi, što može biti održiva alternativa postojećim rješenjima. Među mnogobrojnim biljnim vrstama ističe se lovor (L. nobilis L.), mediteranska biljka čiji su listovi tradicionalno korišteni u narodnoj medicini zbog brojnih bioloških učinaka koji se u značajnoj mjeri pripisuju različitim grupama fenolnih spojeva. U fokusu brojnih istraživanja su i napredne tehnike ekstrakcije koje za cilj imaju postizanje što većih prinosa uz smanjenje upotrebe organskih otapala, skraćivanje vremena ekstrakcije, provođenje ekstrakcije pri nižim temperaturama te posljedično smanjenje negativnih utjecaja na okoliš. Stoga je fokus istraživanja stavljen na optimiranje postupaka ekstrakcije fenolnih spojeva iz lista lovora primjenom naprednih tehnika ekstrakcije kao što su ekstrakcija potpomognuta ultrazvukom (UAE), mikrovalovima (MAE) te ubrzana ekstrakcija pri povišenom tlaku (ASE) s ciljem postizanja većih prinosa. U skladu s načelima „zelene kemije“ kao otapala za ekstrakciju koriste se voda te 30% do 70% vodene otopine etanola. Monitoring fenolnih spojeva u ekstraktima lista lovora provodi se tekućinskom kromatografijom ultra visoke djelotvornosti sa spektrometrijom masa (UPLC/MS-MS). Za svaku od primijenjenih tehnika definirani su optimalni uvjeti, a 70% etanol pokazao se najučinkovitijim otapalom u svim tehnikama ekstrakcije. Primjenom UAE najveća koncentracija fenolnih spojeva postignuta je nakon 15 minuta pri amplitudi od 100% i iznosila je 277, 44 mg GAE/g, dok je primjenom MAE pri temperaturi od 80°C, snazi mikrovalova 800 W nakon 15 minuta ekstrakcije najveća postignuta koncentracija iznosila 262, 11 mg GAE/g. Ubrzana ekstrakcija pri povišenom tlaku pokazala se najučinkovitijom metodom s najvećom koncentracijom fenolnih spojeva od 355, 97 mg GAE/ g, postignutom pri temperaturi 150°C, statičkom vremenu 5 minuta i dva ciklusa ekstrakcije. Sve napredne tehnike pokazale su se učinkovitijima od konvencionalne refluks ekstrakcije gdje je koncentracija fenolnih spojeva u 70% etanolu iznosila 168, 89 mg GAE/g.
Izvorni jezik
Hrvatski