Pregled bibliografske jedinice broj: 1145249
Inkapsulacija fenolnih spojeva ekstrakta lista koprive primjenom sušenja raspršivanjem
Inkapsulacija fenolnih spojeva ekstrakta lista koprive primjenom sušenja raspršivanjem // Knjiga sažetaka s 13. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021. str. 61-61 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1145249 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Inkapsulacija fenolnih spojeva ekstrakta lista
koprive primjenom sušenja raspršivanjem
(Encapsulation of phenolic compounds of nettle leaf
extract using spray drying)
Autori
Ena Cegledi, Antonija Mikulić, Ivona Elez Garofulić, Verica Dragović-Uzelac
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Knjiga sažetaka s 13. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa HRANOM DO ZDRAVLJA
/ Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021, 61-61
ISBN
978-953-7005-79-5
Skup
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.09.2021. - 17.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Nije recenziran
Ključne riječi
sušenje raspršivanjem, list koprive, fenolni spojevi, biljni ekstrakt
(spray drying, nettle leaf, phenolic compounds, herbal extract)
Sažetak
U posljednje vrijeme na tržištu se pojavljuju atraktivni biljni proizvodi bogati bioaktivnim sastojcima koji pozitivno utječu na ljudsko zdravlje. Pri tome se sve češće naglasak stavlja na očuvanje kvalitete, kontrolirano otpuštanje bioaktivnih komponenata tepovećanje stabilnosti takvih proizvoda pa se u tu svrhu tekući biljni ekstrakti inkapsuliraju. Jedan od najraširenijih postupaka inkapsulacije je sušenje raspršivanjem gdje se ekstrakt uz dodatak odgovarajućeg nosača suši u struji vrućeg zraka u oblik praha. visoke stabilnosti i kvalitete u kojem su zadržani okus, aroma i bioaktivne tvari. Jedna od biljnih vrsta poznata po svojim pozitivnim učincima na ljudsko zdravlje je kopriva (Urtica dioica L). Danas se najviše koristi u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji zbog bogatog sastava bioaktivnih spojeva s visokim antioksidacijskim kapacitetom. Stoga je cilj ovog istraživanja bio inkapsulirati ekstrakt lista koprive te utvrditi utjecaj temperature sušenja (120-200 °C), vrste nosača (maltodekstrin, maltodekstrin:arapska guma 50:50) i omjera uzorak:nosač (1:1, 1:2, 1:3) na koncentraciju ukupnih i površinskih fenola te na inkapsulacijski kapacitet. Najveća koncentracija ukupnih fenola i najmanja koncentracija površinskih fenola postignuta je pri temperaturi od 120 °C korištenjem mješavine maltodekstrina i arapske gume kao nosača pri omjeru uzorak:nosač 1:2 što ukazuje kako se najveći inkapsulacijski kapacitet postiže pri navedenim uvjetima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
IP-2018-01-4924 - Izolacija i enkapsulacija bioaktivnih molekula samonikle i kultivirane koprive i komorača i učinci na fiziologiju organizma (PlantBioPower) (Dragović-Uzelac, Verica, HRZZ - 2018-01) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb