Pregled bibliografske jedinice broj: 1145242
Priprava neprirodnih C-glikozilnih aminokiselina
Priprava neprirodnih C-glikozilnih aminokiselina, 2021., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 1145242 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Priprava neprirodnih C-glikozilnih aminokiselina
(Synthesis of non-natural C-glycosyl amino acids)
Autori
Surko, Magdalena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2021
Stranica
69
Mentor
Vuk, Dragana ; Jerić, Ivanka
Neposredni voditelj
Colić, Ivana
Ključne riječi
neprirodne aminokiseline ; ugljikohidrati ; C-glikozilne aminokiseline ; Passserinijeva reakcija
(non-natural amino acids ; carbohydrates ; C-glycosyl amino acids ; Passerini reaction)
Sažetak
Peptidi i proteini imaju ključnu ulogu u nizu bioloških i fizioloških procesa. Unatoč velikoj raznolikosti u biološkoj funkciji i strukturi, njihova upotreba kao terapeutika ograničena je lošom stabilnošću i bioraspoloživošću. Potreba za kontrolom funkcije peptida dovela je do razvoja peptidomimetika, spojeva koji mogu oponašati sekundarne strukture proteina, a time i njihove funkcije. Samostrukturne organizacije poput okreta, spirala, listova i petlji mogu se dobiti kemijskim modifikacijama pojedinih aminokiselina ili peptida. Njihova strukturna i konformacijska analiza omogućuje stvaranje biblioteke spojeva opisanih svojstava, što je od velike važnosti za farmaceutsku industriju i znanost o materijalima. Cilj istraživanja ovog diplomskog rada je sinteza dipeptida s ugrađenom neprirodnom C-glikozilnom aminokiselinom. Za dobivanje C-glikozilne jedinice korištena je trokomponentna Passerinijeva reakcija, gdje je kao aldehidna komponentna korišten izopropilidenima zaštićen derivat sorboze. Passerinijev produkt je dobiven u visokom prinosu i diastereoselektivnosti. Post-kondenzacijske modifikacije Passerinijevog produkta dale su odgovarajući dipeptidni derivat C-glikozilne aminokiseline. Izolacija i pročišćavanje novopripravljenih organskih spojeva provedeno je primjenom kromatografskih metoda. Također, identifikacija i strukturna karakterizacija novih produkata provedena je različitim spektroskopskim metodama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb