Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1145242

Priprava neprirodnih C-glikozilnih aminokiselina


Surko, Magdalena
Priprava neprirodnih C-glikozilnih aminokiselina, 2021., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb


CROSBI ID: 1145242 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Priprava neprirodnih C-glikozilnih aminokiselina
(Synthesis of non-natural C-glycosyl amino acids)

Autori
Surko, Magdalena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Mjesto
Zagreb

Datum
17.09

Godina
2021

Stranica
69

Mentor
Vuk, Dragana ; Jerić, Ivanka

Neposredni voditelj
Colić, Ivana

Ključne riječi
neprirodne aminokiseline ; ugljikohidrati ; C-glikozilne aminokiseline ; Passserinijeva reakcija
(non-natural amino acids ; carbohydrates ; C-glycosyl amino acids ; Passerini reaction)

Sažetak
Peptidi i proteini imaju ključnu ulogu u nizu bioloških i fizioloških procesa. Unatoč velikoj raznolikosti u biološkoj funkciji i strukturi, njihova upotreba kao terapeutika ograničena je lošom stabilnošću i bioraspoloživošću. Potreba za kontrolom funkcije peptida dovela je do razvoja peptidomimetika, spojeva koji mogu oponašati sekundarne strukture proteina, a time i njihove funkcije. Samostrukturne organizacije poput okreta, spirala, listova i petlji mogu se dobiti kemijskim modifikacijama pojedinih aminokiselina ili peptida. Njihova strukturna i konformacijska analiza omogućuje stvaranje biblioteke spojeva opisanih svojstava, što je od velike važnosti za farmaceutsku industriju i znanost o materijalima. Cilj istraživanja ovog diplomskog rada je sinteza dipeptida s ugrađenom neprirodnom C-glikozilnom aminokiselinom. Za dobivanje C-glikozilne jedinice korištena je trokomponentna Passerinijeva reakcija, gdje je kao aldehidna komponentna korišten izopropilidenima zaštićen derivat sorboze. Passerinijev produkt je dobiven u visokom prinosu i diastereoselektivnosti. Post-kondenzacijske modifikacije Passerinijevog produkta dale su odgovarajući dipeptidni derivat C-glikozilne aminokiseline. Izolacija i pročišćavanje novopripravljenih organskih spojeva provedeno je primjenom kromatografskih metoda. Također, identifikacija i strukturna karakterizacija novih produkata provedena je različitim spektroskopskim metodama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivana Colić (mentor)

Avatar Url Ivanka Jerić (mentor)

Avatar Url Dragana Vuk (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Surko, Magdalena
Priprava neprirodnih C-glikozilnih aminokiselina, 2021., diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
Surko, M. (2021) 'Priprava neprirodnih C-glikozilnih aminokiselina', diplomski rad, diplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Surko, Magdalena}, year = {2021}, pages = {69}, keywords = {neprirodne aminokiseline, ugljikohidrati, C-glikozilne aminokiseline, Passserinijeva reakcija}, title = {Priprava neprirodnih C-glikozilnih aminokiselina}, keyword = {neprirodne aminokiseline, ugljikohidrati, C-glikozilne aminokiseline, Passserinijeva reakcija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Surko, Magdalena}, year = {2021}, pages = {69}, keywords = {non-natural amino acids, carbohydrates, C-glycosyl amino acids, Passerini reaction}, title = {Synthesis of non-natural C-glycosyl amino acids}, keyword = {non-natural amino acids, carbohydrates, C-glycosyl amino acids, Passerini reaction}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font