Pregled bibliografske jedinice broj: 1145198
Usporedba tradicijskog kultivara heljde sjeverozapadne Hrvatske sa stranim sortama
Usporedba tradicijskog kultivara heljde sjeverozapadne Hrvatske sa stranim sortama // Glasnik zaštite bilja, 5 (2020), 36-41 (domaća recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1145198 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba tradicijskog kultivara heljde
sjeverozapadne Hrvatske sa stranim sortama
(Comparison of the traditional buckwheat cultivar
of northwestern Croatia with foreign varieties)
Autori
Habuš Jerčić, Ivanka ; Žulj Mihaljević, Maja ; Gunjača, Jerko ; Bošnjak Mihovilović, Anita ; Kereša, Snježana ; Barić, Marijana ; Baričević, Edita ; Bogović, Mara
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 5
(2020);
36-41
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
: heljda, tradicijski kultivar, morfološka svojstva, agronomska svojstva, ekološka proizvodnja, konvencionalna proizvodnja
(buckwheat, traditional cultivar, morphological traits, agronomic traits, organic cropping system, conventional cropping system)
Sažetak
Obična heljda (Fagopyrum esculentum Moench) posljednjih godina privukla je veliku pozornost zbog visoke prehrambene vrijednosti i ljekovitih svojstava. Ova kultura ima dugu povijest uzgoja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, a posebno je interesantna u sustavu ekološkog uzgoja. Posljednjih godina raste interes za proizvodnjom i konzumiranjem heljde, no problem predstavlja nedostatak odgovarajućeg sjemenskog materijala. Naime na sortnoj listi Republike Hrvatske nema niti jedne upisane sorte heljde, te se sadašnja proizvodnja temelji uglavnom na sjemenu tradicijskih kultivara (lokalnih populacija) te na uvozu stranih (uglavnom slovenskih) sorata od strane vlasnika OPG-ova. Cilj ovog rada je informirati stručnu javnost o utjecaju načina proizvodnje i roka sjetve na morfološka i agronomska svojstva tradicijskog kultivara heljde Varaždinska. Na osnovu rezultata ovog istraživanja nije utvrđena značajna razlika tradicijskog kultivara u odnosu na strane sorte ni u jednom od mjerenih morfoloških (visina biljke, broj grana po biljci i broj cvatova po biljci) i agronomskih (masa zrna po biljci i masa 1000 zrna) svojstava. Način proizvodnje (konvencionalni, ekološki) također nije značajno utjecao na prosječne vrijednosti mjerenih morfoloških i agronomskih svojstava, iako je utvrđena veća vrijednost morfoloških svojstava u ekološkoj proizvodnji.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Marijana Barić
(autor)
Ivanka Habuš Jerčić
(autor)
Snježana Kereša
(autor)
Maja Žulj Mihaljević
(autor)
Anita Bošnjak Mihovilović
(autor)
Mara Bogović
(autor)
Jerko Gunjača
(autor)