Pregled bibliografske jedinice broj: 1144970
SUVREMENE METODE MIKROBIOLOŠKE STABILIZACIJE VINA
SUVREMENE METODE MIKROBIOLOŠKE STABILIZACIJE VINA, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1144970 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
SUVREMENE METODE MIKROBIOLOŠKE STABILIZACIJE VINA
(MODERN METHODS OF MICROBIOLOGICAL STABILIZATION OF
WINE)
Autori
Nikić, Anamarija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2021
Stranica
35
Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
sumporov dioksid, mikroorganizmi, alternative, zdravstvene poteškoće, prirodni enološki proizvodi
(sulfur dioxide, microbial spoilage, alternatives, health problems, natural enological products)
Sažetak
Sumporov dioksid je kao enološki preparat gotovo nezaobilazni dio vinarske proizvodnje. Njegovom upotrebom kontrolira se mikrobiološka aktivnost u vinu. Najučinkovitiji način sprječavanja mikrobiološkog kvarenja je poznavanje faza i uvjeta u kojima su određeni mikroorganizmi aktivni i otkrivanje potencijalnih simptoma tijekom proizvodnje vina. Brojni znanstvenici već su dugi niz godina uključeni u pronalazak prirodnih i manje štetnih alternativa sumporovom dioksidu, koji može uzrokovati zdravstvene poteškoće kod manjeg dijela osjetljivog stanovništva. Strategije dostupne u vinarskoj proizvodnji razvijale su se zajedno s potrebama proizvođača i potrošača, koji sve više cijene prirodne proizvode te svoj izbor često uvjetuju na taj način.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)