Pregled bibliografske jedinice broj: 1144969
Metode proizvodnje biser vina
Metode proizvodnje biser vina, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1144969 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Metode proizvodnje biser vina
(Methods of pearl wine production)
Autori
Braje, Patrik
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
15.09
Godina
2021
Stranica
21
Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
biser vina, metoda ancestrale, Col Fondo, Pét-Nat
(pearl wine, method Ancestrale, Col Fondo, Pét-Nat)
Sažetak
Vina se prema tipu mogu podijeliti na mirna, pjenušava, biser i gazirana vina. Biser vina su pjenušava vina s tlakom od 1, 5 do 2, 5 bara, proizvedena od vina kojima je alkoholna jakost veća od 9 vol % ili stvarna alkoholna jakost veća od 7 vol. %. Cilj ovog završnog rada bio je predočiti različite metode proizvodnje biser vina. Biser vina možemo proizvesti charmat metodom proizvodnje ili metodama ancestrale i Col Fondo. Priprema baznog vina jednaka je kao i kod prirodnih pjenušavih vina, odnosno grožđe se bere ranije u odnosu na redovne berbe, s manje šećera, a više ukupne kiselosti. Petillant Naturel, skraćeno Pét-Nat, predstavlja biser vino nastalo metodom ancestrale i sadrži talog na dnu boce. Col Fondo, za razliku od Pét-Nata, prolazi dvostruku fermentaciju, ali također se ne degoržira i sadrži talog u boci. U prvom dijelu rada prikazane su metode proizvodnje pjenušavih vina klasičnom metodom te priprema baznog vina, dok su kasnije prezentirane metode ancestrale i Col Fondo. Na samom kraju rada nalaze se poznati proizvođači Pét-Nat vina u Hrvatskoj i svijetu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)