Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1144969

Metode proizvodnje biser vina


Braje, Patrik
Metode proizvodnje biser vina, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1144969 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Metode proizvodnje biser vina
(Methods of pearl wine production)

Autori
Braje, Patrik

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.09

Godina
2021

Stranica
21

Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija

Ključne riječi
biser vina, metoda ancestrale, Col Fondo, Pét-Nat
(pearl wine, method Ancestrale, Col Fondo, Pét-Nat)

Sažetak
Vina se prema tipu mogu podijeliti na mirna, pjenušava, biser i gazirana vina. Biser vina su pjenušava vina s tlakom od 1, 5 do 2, 5 bara, proizvedena od vina kojima je alkoholna jakost veća od 9 vol % ili stvarna alkoholna jakost veća od 7 vol. %. Cilj ovog završnog rada bio je predočiti različite metode proizvodnje biser vina. Biser vina možemo proizvesti charmat metodom proizvodnje ili metodama ancestrale i Col Fondo. Priprema baznog vina jednaka je kao i kod prirodnih pjenušavih vina, odnosno grožđe se bere ranije u odnosu na redovne berbe, s manje šećera, a više ukupne kiselosti. Petillant Naturel, skraćeno Pét-Nat, predstavlja biser vino nastalo metodom ancestrale i sadrži talog na dnu boce. Col Fondo, za razliku od Pét-Nata, prolazi dvostruku fermentaciju, ali također se ne degoržira i sadrži talog u boci. U prvom dijelu rada prikazane su metode proizvodnje pjenušavih vina klasičnom metodom te priprema baznog vina, dok su kasnije prezentirane metode ancestrale i Col Fondo. Na samom kraju rada nalaze se poznati proizvođači Pét-Nat vina u Hrvatskoj i svijetu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Braje, Patrik
Metode proizvodnje biser vina, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Braje, P. (2021) 'Metode proizvodnje biser vina', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Braje, Patrik}, year = {2021}, pages = {21}, keywords = {biser vina, metoda ancestrale, Col Fondo, P\'{e}t-Nat}, title = {Metode proizvodnje biser vina}, keyword = {biser vina, metoda ancestrale, Col Fondo, P\'{e}t-Nat}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Braje, Patrik}, year = {2021}, pages = {21}, keywords = {pearl wine, method Ancestrale, Col Fondo, P\'{e}t-Nat}, title = {Methods of pearl wine production}, keyword = {pearl wine, method Ancestrale, Col Fondo, P\'{e}t-Nat}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font