Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1144965

Hladna maceracija u proizvodnji bijelih i crnih vina


Atlija, Jure
Hladna maceracija u proizvodnji bijelih i crnih vina, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1144965 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Hladna maceracija u proizvodnji bijelih i crnih vina
(Cold maceration in production of white and red wines)

Autori
Atlija, Jure

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
17.09

Godina
2021

Stranica
25

Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija

Ključne riječi
hladna maceracija, polifenolni spojevi, aromatski spojevi, ekstrakcija
(cold maceration, phenolic compounds, aromatic compounds, extraction)

Sažetak
Vino je fermentirano piće koje se dobiva od grožđa, a sadrži mnogobrojne aromatske i fenolne spojeve koji doprinose kakvoći. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj postupka hladne maceracije i različite uvjete njenog provođenja na kakvoću i sastav crnih i bijelih vina. Na ishod hladne maceracije najviše temperatura koja se može kretati od 4 °C do 15 °C, duljina trajanja koje može biti nekoliko sati pa do nekoliko tjedana te sorta grožđa. Unatoč različitim rezultatima hladna maceracija sveukupno pozitivno djeluje na kakvoću bijelih i crnih vina. Pridonosi kompleksnijem aromatskom profilu i senzornom doživljaju vina, ekstrakciji poželjnih fenolnih komponenti, dugotrajnosti boje vina i većem potencijalu za dozrijevanje, a enzimatski preparati pospješuju njezin učinak.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Atlija, Jure
Hladna maceracija u proizvodnji bijelih i crnih vina, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Atlija, J. (2021) 'Hladna maceracija u proizvodnji bijelih i crnih vina', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Atlija, Jure}, year = {2021}, pages = {25}, keywords = {hladna maceracija, polifenolni spojevi, aromatski spojevi, ekstrakcija}, title = {Hladna maceracija u proizvodnji bijelih i crnih vina}, keyword = {hladna maceracija, polifenolni spojevi, aromatski spojevi, ekstrakcija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Atlija, Jure}, year = {2021}, pages = {25}, keywords = {cold maceration, phenolic compounds, aromatic compounds, extraction}, title = {Cold maceration in production of white and red wines}, keyword = {cold maceration, phenolic compounds, aromatic compounds, extraction}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font