Pregled bibliografske jedinice broj: 1144965
Hladna maceracija u proizvodnji bijelih i crnih vina
Hladna maceracija u proizvodnji bijelih i crnih vina, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1144965 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Hladna maceracija u proizvodnji bijelih i crnih
vina
(Cold maceration in production of white and red wines)
Autori
Atlija, Jure
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2021
Stranica
25
Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
hladna maceracija, polifenolni spojevi, aromatski spojevi, ekstrakcija
(cold maceration, phenolic compounds, aromatic compounds, extraction)
Sažetak
Vino je fermentirano piće koje se dobiva od grožđa, a sadrži mnogobrojne aromatske i fenolne spojeve koji doprinose kakvoći. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj postupka hladne maceracije i različite uvjete njenog provođenja na kakvoću i sastav crnih i bijelih vina. Na ishod hladne maceracije najviše temperatura koja se može kretati od 4 °C do 15 °C, duljina trajanja koje može biti nekoliko sati pa do nekoliko tjedana te sorta grožđa. Unatoč različitim rezultatima hladna maceracija sveukupno pozitivno djeluje na kakvoću bijelih i crnih vina. Pridonosi kompleksnijem aromatskom profilu i senzornom doživljaju vina, ekstrakciji poželjnih fenolnih komponenti, dugotrajnosti boje vina i većem potencijalu za dozrijevanje, a enzimatski preparati pospješuju njezin učinak.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)