Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1144962

ČImbenici perlanja pjenušavih vina


Sirovica, Silvia
ČImbenici perlanja pjenušavih vina, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1144962 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
ČImbenici perlanja pjenušavih vina
(Effervescence factors in sparkling wines)

Autori
Sirovica, Silvia

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
27.08

Godina
2021

Stranica
23

Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija

Ključne riječi
CO2, perlanje, pjena, pjenušavo vino, sekundarna fermentacija
(CO2, effervescence, foam, secondary fermentation, sparkling wine)

Sažetak
Perlanje i pjena su ključni parametri kakvoće pjenušavih vina i glavno svojstvo koje ih razlikuje od mirnih vina. Nastanak pjene i perlanja te njihovo trajanje izravno su vezani s kemijskim sastavom vina. Cilj ovog rada je opisati metode i procese proizvodnje pjenušavih vina s naglaskom na svojstvo perlanja. Opisuje sam nastanak perlanja, odnosno mjehurića CO2 i pjene u pjenušavom vinu i sve procese kroz koje prolaze u svom kratkom vijeku trajanja u čaši. Nadalje, objašnjeno je i kako pojedini čimbenici, od vinograda do proizvodnje baznog vina te sekundarne fermentacije utječu na svojstva pjene i perlanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Sirovica, Silvia
ČImbenici perlanja pjenušavih vina, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Sirovica, S. (2021) 'ČImbenici perlanja pjenušavih vina', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Sirovica, Silvia}, year = {2021}, pages = {23}, keywords = {CO2, perlanje, pjena, pjenu\v{s}avo vino, sekundarna fermentacija}, title = {\v{C}Imbenici perlanja pjenu\v{s}avih vina}, keyword = {CO2, perlanje, pjena, pjenu\v{s}avo vino, sekundarna fermentacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Sirovica, Silvia}, year = {2021}, pages = {23}, keywords = {CO2, effervescence, foam, secondary fermentation, sparkling wine}, title = {Effervescence factors in sparkling wines}, keyword = {CO2, effervescence, foam, secondary fermentation, sparkling wine}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font