Pregled bibliografske jedinice broj: 1144962
ČImbenici perlanja pjenušavih vina
ČImbenici perlanja pjenušavih vina, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1144962 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
ČImbenici perlanja pjenušavih vina
(Effervescence factors in sparkling wines)
Autori
Sirovica, Silvia
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
27.08
Godina
2021
Stranica
23
Mentor
Jagatić Korenika, Ana-Marija
Ključne riječi
CO2, perlanje, pjena, pjenušavo vino, sekundarna fermentacija
(CO2, effervescence, foam, secondary fermentation, sparkling wine)
Sažetak
Perlanje i pjena su ključni parametri kakvoće pjenušavih vina i glavno svojstvo koje ih razlikuje od mirnih vina. Nastanak pjene i perlanja te njihovo trajanje izravno su vezani s kemijskim sastavom vina. Cilj ovog rada je opisati metode i procese proizvodnje pjenušavih vina s naglaskom na svojstvo perlanja. Opisuje sam nastanak perlanja, odnosno mjehurića CO2 i pjene u pjenušavom vinu i sve procese kroz koje prolaze u svom kratkom vijeku trajanja u čaši. Nadalje, objašnjeno je i kako pojedini čimbenici, od vinograda do proizvodnje baznog vina te sekundarne fermentacije utječu na svojstva pjene i perlanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)