Pregled bibliografske jedinice broj: 1144915
Usporedba standardizirane i modificirane EZ- DripLoss metode određivanja sposobnosti zadržavanja vode u pilećem mesu
Usporedba standardizirane i modificirane EZ- DripLoss metode određivanja sposobnosti zadržavanja vode u pilećem mesu, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1144915 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Usporedba standardizirane i modificirane EZ-
DripLoss metode određivanja sposobnosti
zadržavanja vode u pilećem mesu
(Comparison of standard and modified EZ-DripLoss
method for determination of water holding capacity
in chicken meat)
Autori
Golub, Karla
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2021
Stranica
50
Mentor
Kaić, Ana
Ključne riječi
sposobnost zadržavanja vode ; pileće meso ; EZ-DripLoss metoda
(water holding capacity ; chicken meat, EZ-DripLoss method)
Sažetak
Cilj ovog diplomskog rada je usporediti standardiziranu (EZ_S) i modificiranu EZ-DripLoss metodu (EZ_M) određivanja sposobnosti zadržavanja vode (SZV) u pilećem mesu. U istraživanju je korišteno 40 pilećih prsa izuzetih od tovnih pilića linije Ross 308 u dobi od 35 dana. U EZ_S metodi uzorci nisu bili vagani prilikom izuzimanja te se za izračun koristila masa praznog spremnika, masa spremnika sa mesom i mesnim sokom te masa spremnika sa mesnim sokom. U EZ_M su uzorci bili vagani nakon izuzimanja te se za izračun koristila njihova početna i završna masa. Potvrđena je jaka pozitivna korelacija SZV pilećeg mesa utvrđena EZ_S i EZ_M nakon 24, 48 i 72 sata. Vrijednosti utvrđene EZ_M nakon 24, 48 i 72 sata veće su negoli iste utvrđene EZ_S. Pri usporedbi rezultata istraživanja potrebno je uzeti u obzir korištenu metodu utvrđivanja SZV na pilećem mesu, statističku obradu i prikaz dobivenih rezultata.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)