Pregled bibliografske jedinice broj: 1144582
Status makroelemenata u poriluku na tržištu grada Zagreba
Status makroelemenata u poriluku na tržištu grada Zagreba, 2021., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1144582 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Status makroelemenata u poriluku na tržištu grada
Zagreba
(Status of macroelements in leek on the Zagreb
market)
Autori
Bego, Lorena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
21.09
Godina
2021
Stranica
42
Mentor
Petek, Marko
Ključne riječi
Allium ampeloprasum L. ssp. porrum, fosfor, minerali, suha tvar, svježa tvar
(Allium ampeloprasum L. ssp. porrum, dry matter, fresh matter, minerals, phosphorus)
Sažetak
Poriluk (Allium ampeloprasum L. ssp. porrum) biljka je iz porodice Alliaceae. Jedno je od povrća koje se u svijetu najviše uzgaja. Ima važno mjesto među povrćem zbog svojih blagodati za ljudsko zdravlje. Sve veći problem s kojim se susreću potrošači postaje neinformiranost o nutritivnom sastavu voća i povrća. Makroelementi su u ljudskom organizmu potrebni u većoj količini od mikroelemenata stoga je važno da potrošači budu informirani o njihovom sastavu u hrani koju konzumiraju. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi količinu makroelemenata u poriluku koji se nudi na tržištu grada Zagreba. Uzorkovanje je provedeno na 9 prodajnih mjesta u gradu Zagrebu: 3 tržnice, 3 trgovačka lanca i 3 trgovine ekološkim proizvodima. Prosječni uzorci su osušeni na 105 °C, nakon čega su usitnjeni i homogenizirani. Dušik je određen metodom po Kjeldahl-u, a nakon digestije s koncentriranom HNO3 i HClO4 u mikrovalnoj peći fosfor je određen spektrofotometrijom, kalij plamenfotometrijom, a kalcij i magnezij atomskom apsorpcijskom spektrometrijom Suha tvar (ST) u poriluku kretala se od 8, 38 do 9, 97 %. Utvrđena količina makroelemenata u suhoj tvari poriluka iznosila je 2, 32-3, 07 % N ST, 0, 35-0, 41 % P ST, 2, 76-3, 75 % K ST, 0, 40-0, 44 % Ca ST te 0, 12-0, 17 % Mg ST, dok su u svježoj tvari vrijednosti iznosile 272, 67-386, 67 mg N/100 g svježe tvari, 40, 33-51, 33 mg P/100 g svježe tvari, 320, 67-474, 33 mg K/100 g svježe tvari, 46, 67-56, 00 mg Ca/100 g svježe tvari, te 14, 33-17, 67 mg Mg/100 g svježe tvari.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)