Pregled bibliografske jedinice broj: 1144568
Razvoj enzimskog potencijala različitih namjenskih sorti ječma tijekom slađenja
Razvoj enzimskog potencijala različitih namjenskih sorti ječma tijekom slađenja // Glasnik zaštite bilja, 43 (2020), 6; 22-31 doi:10.31727/gzb.43.6.3 (međunarodna recenzija, članak, stručni)
CROSBI ID: 1144568 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Razvoj enzimskog potencijala različitih namjenskih
sorti ječma tijekom slađenja
(Development of enzyme potential in different
purpose
barley varieties during malting)
Autori
Krstanović, Vinko ; Havlik, Igor ; Mastanjević, Krešimir ; Lalić, Alojzije ; Habschied, Kristina
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 43
(2020), 6;
22-31
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni
Ključne riječi
ječam ; namjenske sorte ječma ; alfa-amilaza ; ukupna dijastatska snaga ; mikroslađenje
(barley ; purpose varieties of barley ; alpha-amylaze ; total distatic power ; micromalting)
Sažetak
Razvoj enzimske aktivnosti zrna ječma tijekom procesa slađenja je jedno od ključnih zbivanja kojom se osigurava zadovoljavajuća tehnološka kvaliteta slada. Brojna istraživanja su provedena na ovu temu kojima je ustanovljeno da se najbolji rezultati vezani za razvoj enzimskog potencijala zrna osiguravaju slađenjem namjenskih, jarih, dvoredih pivarskih sorti uz odgovarajući režim slađenja kojim se osiguravaju procesni uvjeti koji pogoduju aktiviranju već u zrnu prisutnih i/ili de novo sintezi enzima. Cilj ovog istraživanja bilo je ustanoviti kako s obzirom na gore postavljene zahtjeve reagiraju različite namjenske, dvorede, jare i ozime sorte ječma koje se uobičajeno koriste za proizvodnju slada u Hrvatskoj. Temeljem dobivenih rezultata ustanovljeno je aktivnost α- amilaze u svim ispitivanim sortama bila je unutar, dok je aktivnost β-amilaze u sve tri sorte bila je viša od standardnih vrjednosti za svijetli slad. Oba enzima su pokazala najvišu aktivnost zadnjeg, četvrtog dana klijanja. Proces sušenja slada značajno više smanjuje aktivnost β- amilaze (25- 30%) nego α-amilaze (oko 10%). Utvrđivani su i ostali pokazatelji kvalitete polaznih ječmova, procesa mikroslađenja i gotovih sladova. Ustanovljeno je da sve tri sorte daju svijetli pivarski slad vrlo dobre kvalitete. Neki pokazatelji kvalitete slada poput topljivog dušika u sladovini i viskoznosti su imali izvrsne vrijednosti, najproblematičniji pokazatelj je bila fiabilnost. Međutim, kako je friabilnost kumulativni pokazetelj na koji utječu brojni pojedinačni faktori ovo zahtijeva dodatna istraživanja.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Kristina Mastanjević
(autor)
Alojzije Lalić
(autor)
Vinko Krstanović
(autor)
Krešimir Mastanjević
(autor)
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts
- FSTA: Food Science and Technology Abstracts