Pregled bibliografske jedinice broj: 1144549
Karakterizacija sirovog ekstrakta enzima endo-1,4-ksilanaza proizvedene fermentacijom Trametes versicolor na čvrstim nosačima
Karakterizacija sirovog ekstrakta enzima endo-1,4-ksilanaza proizvedene fermentacijom Trametes versicolor na čvrstim nosačima, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb
CROSBI ID: 1144549 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Karakterizacija sirovog ekstrakta enzima endo-1,4-ksilanaza
proizvedene fermentacijom Trametes versicolor na čvrstim nosačima
(Characterization of raw endo-1,4-xylanase extract produced
by solid-state fermentation of Trametes versicoloured)
Autori
Bajo, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2021
Stranica
38
Mentor
Zelić, Bruno
Neposredni voditelj
Šalić, Anita ; Sokač, Tea
Ključne riječi
Trametes versicolor ; fermentacija na čvrstim nosačima ; endo-1, 4-ksilanaza ; aktivnost enzima ; karakterizacija
(Trametes versicolor ; solid-state fermentation ; endo-1, 4-xylanase ; enzyme activity ; characterization)
Sažetak
Ksilanaze su biokatalizatori koji pripadaju velikoj skupini enzima koje nazivamo hidrolazama. Vrlo su značajne u industrijskoj primjeni, a njihova upotreba je danas u sve većem porastu. Njihov značaj prepoznat je u industriji celuloze i papira u postupcima izbjeljivanja celulozne mase što rezultira smanjenom upotrebom opasnih kemikalija. Osim u industriji papira, ksilanaze su važne i u prehrambenoj, kemijskoj, farmaceutskoj i tekstilnoj industriji. Prisutnost ksilanaza u reakcijskom mediju, kao i ostalih enzima kao katalizatora, omogućuje odvijanje (bio)kemijskih reakcija u blagim uvjetima, a uz to su sami enzimi obnovljivi i biorazgradivi. Zbog tih prednosti se može reći da su enzimi, a ujedno i ksilanaze ekološki prihvatljivi, pogotovo u usporedbi s kemijskim katalizatorima koje sve češće zamjenjuju i čiju upotrebu smanjuju. Izvor ksilanaza mogu biti gljive, bakterije, kvasci te razne životinje poput puževa, rakova i kukaca, pri čemu su glavni komercijalni izvor ksilanaza nitaste gljive. Najčešće se ksilanaze proizvode iz mikroorganizama submerznom fermentacijom, ali se sve češće kao tehnika proizvodnje enzima koristi i fermentacija na čvrstim nosačima. Proizvodnjom ksilanaza iz različitih izvora, različitim procesima i pri različitim uvjetima dobivaju se ksilanaze različitih svojstava i aktivnosti. Kako bi se odredila svojstva enzima i posljedično omogućila njegova industrijska upotreba, potrebno je provesti karakterizaciju enzima. Na aktivnost enzima utječu mnogi čimbenici kao što su temperatura, pH- vrijednost, vrsta supstrata korištena pri uzgoju mikroorganizama iz kojih se enzim dobiva, kemijsko djelovanje prisutnih tvari itd. Cilj ovog rada bio je karakterizirati sirovi ekstrakt enzima endo- 1, 4-ksilanaza proizvedene fermentacijom Trametes versicolor na čvrstim nosačima. Kako je jedno od najvažnijih svojstava enzima njegova aktivnost, upravo je određivanje aktivnosti enzima endo-1, 4- ksilanaze bio početni korak u njegovoj karakterizaciji. Osim toga određeni su temperaturni i pH optimum, temperaturna stabilnost te utjecaji određenih metalnih iona, organskih otapala, reagensa i supstrata na aktivnost enzima endo-1, 4-ksilanaza.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Kemijsko inženjerstvo
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, Zagreb