Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1144535

Proizvodne vrijednosti novih sorata šećerne repe na području Županje


Kalistović, Ivan
Proizvodne vrijednosti novih sorata šećerne repe na području Županje, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1144535 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodne vrijednosti novih sorata šećerne repe na području Županje
(Production values of new sugar beet varieties in the area of the city Županja)

Autori
Kalistović, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2020

Stranica
37

Mentor
Pospišil, Milan

Ključne riječi
šećerna repa, sorta, prinos korijena i šećera, sadržaj šećera
(sugar beet, variety, root and sugar yield, sugar content)

Sažetak
Pravilnim odabirom sorte šećerne repe može se, bez dodatnih ulaganja, pridonijeti porastu prinosa i kvalitete korijena. Cilj rada bio je prikazati rezultate demonstracijskih sortnih pokusa šećerne repe provedenih na području Županje tijekom 2017. – 2019. godine. U istraživanje je bilo uključeno ukupno 42 sorte šećerne repe koje se već nalaze u proizvodnji ili se nude proizvođačima kao nove selekcije. Na prinos korijena, sadržaj i iskorištenje šećera te tehnološki prinos šećera značajno je utjecala godina, odnosno vremenske prilike tijekom vegetacije. Značajno najviši prinos korijena i šećera ostvaren je u 2019. godini koju je karakterizirala veća količina oborina u prvom dijelu vegetacije (travanj – lipanj), a manja u drugom dijelu vegetacije. Najviši sadržaj šećera ostvaren je u 2017. godini s manjom količinom oborina i nižom srednjom mjesečnom temperaturom zraka u vrijeme akumulacije šećera u repi (srpanj – listopad). Između istraživanih sorata nisu utvrđene statistički značajne razlike u prinosu i tehnološkoj kvaliteti korijena. Ipak, u trogodišnjem prosjeku, najviši prinos korijena (61, 62 t/ha) ostvarila je sorta Grandiosa KWS, najviši sadržaj šećera (16, 88 %) i iskorištenje na repu (14, 91 %) sorta Goldoni te najviši prinos šećera (8, 80 t/ha) sorta Fred. Rezultati ovih demonstracijskih pokusa nisu pouzdan pokazatelj proizvodnih vrijednosti neke sorte jer su postavljeni bez ponavljanja i provedeni na samo jednoj lokaciji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Milan Pospišil (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kalistović, Ivan
Proizvodne vrijednosti novih sorata šećerne repe na području Županje, 2020., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Kalistović, I. (2020) 'Proizvodne vrijednosti novih sorata šećerne repe na području Županje', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kalistovi\'{c}, Ivan}, year = {2020}, pages = {37}, keywords = {\v{s}e\'{c}erna repa, sorta, prinos korijena i \v{s}e\'{c}era, sadr\v{z}aj \v{s}e\'{c}era}, title = {Proizvodne vrijednosti novih sorata \v{s}e\'{c}erne repe na podru\v{c}ju \v{Z}upanje}, keyword = {\v{s}e\'{c}erna repa, sorta, prinos korijena i \v{s}e\'{c}era, sadr\v{z}aj \v{s}e\'{c}era}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kalistovi\'{c}, Ivan}, year = {2020}, pages = {37}, keywords = {sugar beet, variety, root and sugar yield, sugar content}, title = {Production values of new sugar beet varieties in the area of the city \v{Z}upanja}, keyword = {sugar beet, variety, root and sugar yield, sugar content}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font