Pregled bibliografske jedinice broj: 1144379
Određivanje minimalne inhibitorne koncentracije borne kiseline u suzbijanju fitopatogene bakterije Pseudomonas tomato
Određivanje minimalne inhibitorne koncentracije borne kiseline u suzbijanju fitopatogene bakterije Pseudomonas tomato // 56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma : zbornik radova = 56th Croatian and 16th International Symposium on Agriculture : Proceedings / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek, 2021. str. 393-397 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1144379 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje minimalne inhibitorne koncentracije
borne kiseline u suzbijanju fitopatogene
bakterije Pseudomonas tomato
(Determination of minimum inhibitory
concentration of boric acid on phytopathogenic
bacterium Pseudomonas tomato)
Autori
Martinko, Katarina ; Tolvajčić, Petra ; Đermić, Edyta ; Đermić, Damir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma : zbornik radova = 56th Croatian and 16th International Symposium on Agriculture : Proceedings
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek, 2021, 393-397
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
baktericidni učinak ; borna kiselina ; MIC ; Pseudomonas tomato ; rezistentnost
(bactericidal effect ; boric acid ; MIC ; Pseudomonas tomato ; resistance)
Sažetak
Mnoge fitopatogene bakterije razvile su rezistentnost na sredstva namijenjena njihovom suzbijanju. Rajčica je jedna od najčešće konzumiranih povrtlarskih kultura, čija je proizvodnja otežana velikim gubicima uzrokovanih fitopatogenom bakterijom Pseudomonas tomato. Zbog rastućeg problema suzbijanja fitobakterija, cilj je odrediti minimalnu inhibitornu koncentraciju (MIC) medicinski značajne borne kiseline (BA) na bakteriju P. tomato. Rezultati ovog istraživanja in vitro pokazuju da BA ima značajan baktericidni učinak na bakteriju pri niskim koncentracijama, uz MIC od 0, 3 %, što omogućuje razmatranje BA kao potencijalnog sredstva za suzbijanje ove fitopatogene bakterije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biologija, Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb,
Agronomski fakultet, Zagreb