Pregled bibliografske jedinice broj: 1144247
Stanje i perspektiva mesnog govedarstva u Republici Hrvatskoj
Stanje i perspektiva mesnog govedarstva u Republici Hrvatskoj // Zbornik predavanja 16. savjetovanja uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj / Sokolić, Darja (ur.).
Zagreb: Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, 2021. str. 101-109 (predavanje, recenziran, sažetak, stručni)
CROSBI ID: 1144247 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Stanje i perspektiva mesnog govedarstva u
Republici Hrvatskoj
(Status and perspective of beef production in
Croatia)
Autori
Konjačić, Miljenko ; Kelava Ugarković, Nikolina
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni
Izvornik
Zbornik predavanja 16. savjetovanja uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj
/ Sokolić, Darja - Zagreb : Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, 2021, 101-109
Skup
16. savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj
Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska; online, 26.02.2022
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
mesno govedarstvo ; stanje ; perspektiva
(beef production ; status ; perspective)
Sažetak
Mesno govedarstvo je izrazito bitan dio ukupne govedarske proizvodnje u Republici Hrvatskoj. Nakon ulaska u Europsku uniju došlo je do povećanog uvoza goveđeg mesa uz istovremeno smanjenje vlastite proizvodnje tako da je prosječna samodostatnost na razini od 70%. Tijekom posljednjih nekoliko godina zabilježen je porast broja plotkinja čistokrvnih mesnih pasmina, no one još uvijek čine svega 5% ukupnog broja krava. Zbog nedostatnog broja kvalitetne teladi za tov na domaćem tržištu, tovljači junadi primorani su materijal za tov tražiti u zemljama iz okruženja. Specifična tehnologija tova junadi u Republici Hrvatskoj osigurava vrhunsku kvalitetu mesa koja je prepoznata na stranim tržištima. Razvoj i perspektivu mesnog govedarstva treba u budućnosti pokušati temeljiti na stavljanju što većeg broja domaće teladi u tovilišta. Navedeno je moguće ostvariti intenzivnijim razvojem sustava krava-tele koji treba biti subvencioniran. Nadalje, potrebno je bikove mesnih pasmina koristiti u većoj mjeri u stadima za proizvodnju mlijeka na kravama ispod prosječne proizvodnje mlijeka. Ovakvim postupkom povećavamo i selekcijski pritisak i omogućavamo bolji sekcijski napredak u proizvodnji mlijeka jer ostavljamo rasplodni pomladak od iznad prosječnih krava. Potrebno je mijenjati tehnologiju proizvodnje telećeg mesa povećanjem završne mase teladi pri klanju. Istovremeno je potrebno i dobro uhodanu tehnologiju proizvodnje mesa tovne junadi prilagođavati potrebama tržišta s tendencijom povećanja težine trupova na liniji klanja Protekla, 2020. godina obilježena pandemijom korone nam treba biti upozorenje da svakako moramo za svoje stanovništvo osigurati samodostatnost u većini poljoprivrednih proizvoda pa tako i govedskog mesa.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb