Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1144041

Proizvodnja hladno prešanog ulja crnog kima


Moslavac, Tihomir; Jokić, Stela; Šubarić, Drago; Jozinović, Antun; Oršolić, Mario; Bagarić, Eva
Proizvodnja hladno prešanog ulja crnog kima // Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021. str. 154-154 (poster, recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1144041 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Proizvodnja hladno prešanog ulja crnog kima
(The production of cold-pressed black cumin oil)

Autori
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Oršolić, Mario ; Bagarić, Eva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021, 154-154

ISBN
978-953-7005-79-5

Skup
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.09.2021. - 17.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
ulje crnog kima ; prešanje ; procesni parametri ; kvaliteta ulja
(black cumin oil ; pressing ; process parameters ; oil quality)

Sažetak
Sjemenke crnog kima (Nigella sativa L.) korištene su godinama kao začin, lijek i sirovina za dobivanje visokokvalitetnog i ljekovitog ulja. Iz sjemenki crnog kima postupkom hladnog prešanja dobije se jestivo ulje visoke nutritivne vrijednosti. U ulju crnog kima dominira esencijalna linolna masna kiselina (omega-6) i oleinska (omega-9), a od zasićenih palmitinska masna kiselina. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj procesnih parametara prešanja sjemenke crnog kima na iskorištenje ulja tijekom prešanja s kontinuiranom pužnom prešom. Od procesnih parametara prešanja ispitivani su: veličina nastavka za izlaz pogače, frekvencija elektromotora, temperatura grijača glave preše. Primjenom standardnih metoda u proizvedenom ulju određeni su osnovni parametri kvalitete (peroksidni broj, slobodne masne kiseline, udio vode i netopljivih nečistoća). Rezultati ispitivanja pokazuju da procesni parametri prešanja utječu na iskorištenje hladno prešanog ulja crnog kima. Porastom temperature glave preše, smanjenjem nastavka za izlaz pogače i frekvencije elektromotora ostvarena je veća proizvodnja ulja crnog kima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Citiraj ovu publikaciju:

Moslavac, Tihomir; Jokić, Stela; Šubarić, Drago; Jozinović, Antun; Oršolić, Mario; Bagarić, Eva
Proizvodnja hladno prešanog ulja crnog kima // Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021. str. 154-154 (poster, recenziran, sažetak, znanstveni)
Moslavac, T., Jokić, S., Šubarić, D., Jozinović, A., Oršolić, M. & Bagarić, E. (2021) Proizvodnja hladno prešanog ulja crnog kima. U: Babić, J., Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH.
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Joki\'{c}, Stela and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Jozinovi\'{c}, Antun and Or\v{s}oli\'{c}, Mario and Bagari\'{c}, Eva}, year = {2021}, pages = {154-154}, keywords = {ulje crnog kima, pre\v{s}anje, procesni parametri, kvaliteta ulja}, isbn = {978-953-7005-79-5}, title = {Proizvodnja hladno pre\v{s}anog ulja crnog kima}, keyword = {ulje crnog kima, pre\v{s}anje, procesni parametri, kvaliteta ulja}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Moslavac, Tihomir and Joki\'{c}, Stela and \v{S}ubari\'{c}, Drago and Jozinovi\'{c}, Antun and Or\v{s}oli\'{c}, Mario and Bagari\'{c}, Eva}, year = {2021}, pages = {154-154}, keywords = {black cumin oil, pressing, process parameters, oil quality}, isbn = {978-953-7005-79-5}, title = {The production of cold-pressed black cumin oil}, keyword = {black cumin oil, pressing, process parameters, oil quality}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font