Pregled bibliografske jedinice broj: 1144041
Proizvodnja hladno prešanog ulja crnog kima
Proizvodnja hladno prešanog ulja crnog kima // Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021. str. 154-154 (poster, recenziran, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1144041 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Proizvodnja hladno prešanog ulja crnog kima
(The production of cold-pressed black cumin oil)
Autori
Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Jozinović, Antun ; Oršolić, Mario ; Bagarić, Eva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH
/ Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021, 154-154
ISBN
978-953-7005-79-5
Skup
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health
Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.09.2021. - 17.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
ulje crnog kima ; prešanje ; procesni parametri ; kvaliteta ulja
(black cumin oil ; pressing ; process parameters ; oil quality)
Sažetak
Sjemenke crnog kima (Nigella sativa L.) korištene su godinama kao začin, lijek i sirovina za dobivanje visokokvalitetnog i ljekovitog ulja. Iz sjemenki crnog kima postupkom hladnog prešanja dobije se jestivo ulje visoke nutritivne vrijednosti. U ulju crnog kima dominira esencijalna linolna masna kiselina (omega-6) i oleinska (omega-9), a od zasićenih palmitinska masna kiselina. Cilj ovog rada bio je ispitati utjecaj procesnih parametara prešanja sjemenke crnog kima na iskorištenje ulja tijekom prešanja s kontinuiranom pužnom prešom. Od procesnih parametara prešanja ispitivani su: veličina nastavka za izlaz pogače, frekvencija elektromotora, temperatura grijača glave preše. Primjenom standardnih metoda u proizvedenom ulju određeni su osnovni parametri kvalitete (peroksidni broj, slobodne masne kiseline, udio vode i netopljivih nečistoća). Rezultati ispitivanja pokazuju da procesni parametri prešanja utječu na iskorištenje hladno prešanog ulja crnog kima. Porastom temperature glave preše, smanjenjem nastavka za izlaz pogače i frekvencije elektromotora ostvarena je veća proizvodnja ulja crnog kima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
Profili:
Stela Jokić
(autor)
Tihomir Moslavac
(autor)
Mario Oršolić
(autor)
Antun Jozinović
(autor)
Drago Šubarić
(autor)