Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1144040

Antigenotoksični učinak ekstrakta Echinacea purpurea izazvan (prouzročen) aflatoksinom B1 i ohratoksinom A


Jukić, Huska; Šegvić Klalrić, Maja; Kopjar, Nevenka; Jozinović, Antun; Šubarić, Drago
Antigenotoksični učinak ekstrakta Echinacea purpurea izazvan (prouzročen) aflatoksinom B1 i ohratoksinom A // Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021. str. 146-146 (poster, recenziran, sažetak, znanstveni)


CROSBI ID: 1144040 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Antigenotoksični učinak ekstrakta Echinacea purpurea izazvan (prouzročen) aflatoksinom B1 i ohratoksinom A
(Antigenotoxic effect of Echinacea purpurea extract induced (caused) by aflatoxin B1 and ochratoxin A)

Autori
Jukić, Huska ; Šegvić Klalrić, Maja ; Kopjar, Nevenka ; Jozinović, Antun ; Šubarić, Drago

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Tuzla : Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021, 146-146

ISBN
978-953-7005-79-5

Skup
13. međunarodni znanstveno-stručni skup: hranom do zdravlja = 13th International Scientific and Professional Conference: With food to health

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 16.09.2021. - 17.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
antioksidativna aktivnost ; kometni test ; Echinacea purpurea ; genotoksičnost ; polifenoli
(antioxidant activity ; Comet assay ; Echinacea purpurea ; genotoxicity ; polyphenols)

Sažetak
Biljni bioaktivni polifenoli su relativno dobro poznati po svojim antioksidativnim, antimutagenim, antikancerogenim, protuupalnim, antiangiogenim, antiulkusnim i antimikrobnim (baktericidnim, fungicidnim te antivirusnim) osobinama. Temeljem preliminarnih istraživanja antigenotoksičnosti ekstrakata različitih biljnih vrsta, uočeno je da one vrste koje su bogate polifenolima imaju značajan antigenotoksični učinak sprječavanjem oksidativnih oštećenja izazvanih citostaticima u kulturi ljudskih limfocita. Ispitano je djelovanje vodenih i alkoholnih ekstrakata vrste Echinacea purpurea L. antigenotoksično u uvjetima in vitro. Rezultati pokazuju konkretan utjecaj vodenih i alkoholnih ekstrakata, kao i najdominantnijih sastavnica E. purpurea, te polifenola (tanina), nakon tretmana stanica mikotoksinima ohratoksinom A i aflatoksinom B1. Nadalje, ispitan je sadržaj polifenola u ekstraktima vrsta Echinacea purpurea L. Moench te određen antioksidativni učinak ekstrakata primjenom elektronske spinske rezonancije i kolorimetrijske metode gašenja slobodnog radikala DPPH. Antioksidativna aktivnost ekstrakata bi mogla biti jedan od pokazatelja antigenotoksičnog učinka s obzirom na mogućnost nastanka oštećenja DNA djelovanjem slobodnih radikala. Antigenotoksični potencijal ekstrakta utvrđen je primjenom alkalnog kometnog testa na ljudskim leukocitima ex situ.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Nevenka Kopjar (autor)

Avatar Url Drago Šubarić (autor)

Avatar Url Antun Jozinović (autor)

Citiraj ovu publikaciju:

Jukić, Huska; Šegvić Klalrić, Maja; Kopjar, Nevenka; Jozinović, Antun; Šubarić, Drago
Antigenotoksični učinak ekstrakta Echinacea purpurea izazvan (prouzročen) aflatoksinom B1 i ohratoksinom A // Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Babić, Jurislav ; Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, 2021. str. 146-146 (poster, recenziran, sažetak, znanstveni)
Jukić, H., Šegvić Klalrić, M., Kopjar, N., Jozinović, A. & Šubarić, D. (2021) Antigenotoksični učinak ekstrakta Echinacea purpurea izazvan (prouzročen) aflatoksinom B1 i ohratoksinom A. U: Babić, J., Šubarić, D. & Jašić, M. (ur.)Book of Abstracts of the 13th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH.
@article{article, author = {Juki\'{c}, Huska and \v{S}egvi\'{c} Klalri\'{c}, Maja and Kopjar, Nevenka and Jozinovi\'{c}, Antun and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2021}, pages = {146-146}, keywords = {antioksidativna aktivnost, kometni test, Echinacea purpurea, genotoksi\v{c}nost, polifenoli}, isbn = {978-953-7005-79-5}, title = {Antigenotoksi\v{c}ni u\v{c}inak ekstrakta Echinacea purpurea izazvan (prouzro\v{c}en) aflatoksinom B1 i ohratoksinom A}, keyword = {antioksidativna aktivnost, kometni test, Echinacea purpurea, genotoksi\v{c}nost, polifenoli}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }
@article{article, author = {Juki\'{c}, Huska and \v{S}egvi\'{c} Klalri\'{c}, Maja and Kopjar, Nevenka and Jozinovi\'{c}, Antun and \v{S}ubari\'{c}, Drago}, year = {2021}, pages = {146-146}, keywords = {antioxidant activity, Comet assay, Echinacea purpurea, genotoxicity, polyphenols}, isbn = {978-953-7005-79-5}, title = {Antigenotoxic effect of Echinacea purpurea extract induced (caused) by aflatoxin B1 and ochratoxin A}, keyword = {antioxidant activity, Comet assay, Echinacea purpurea, genotoxicity, polyphenols}, publisher = {Prehrambeno tehnolo\v{s}ki fakultet Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Tehnolo\v{s}ki fakultet Univerziteta u Tuzli}, publisherplace = {Osijek, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font