Pregled bibliografske jedinice broj: 1143907
Pamučni omoti za hranu impregnirani pčelinjim voskom
Pamučni omoti za hranu impregnirani pčelinjim voskom, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1143907 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Pamučni omoti za hranu impregnirani pčelinjim
voskom
(Cotton food wrappers impregnated with beeswax)
Autori
Pavlović, Anđela
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Tekstilno-tehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2021
Stranica
41
Mentor
Tomljenović, Antoneta
Neposredni voditelj
Živičnjak, Juro
Ključne riječi
pamučni omoti za hranu, pčelinji vosak, impregniranje, ispitivanje tekstila
(cotton food wrappers, beeswax, impregnation, textile testing)
Sažetak
U radu je dan pregled materijala koji dolaze u neposredan dodir s hranom i predmeta izrađenih iz tih materijala te propisa (Uredbi) Europske unije i zakonskih okvira (Zakona i Pravilnika) Republike Hrvatske koji uređuju navedeno područje. Opisani su zahtjevi koji se postavljaju na zdravstvenu ispravnost tekstila koji dolazi u neposredan dodir s hranom, a s posebnom osvrtom na pamučne materijale. Dan je prikaz mogućnosti izrade pamučnih omota za zamatanje prehrambenih namirnica i prekrivanje posuda s hranom impregniranih pčelinjim voskom. Uz suradnju domaćeg proizvođača, primjenom pamučnih tkanina visoke humano-ekološke pouzdanosti i pčelinjeg voska, postupkom impregniranja u laboratorijskim uvjetima priređeni su višekratno primjenjivi, ekološki podobni i biorazgradivi ambalažni materijali te je provedena njihova karakterizacija.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Tekstilna tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2016-06-5278 - Udobnost i antimikrobna svojstva tekstila i obuće (ComforMicrobTexFoot) (Skenderi, Zenun, HRZZ - 2016-06) ( CroRIS)
Ustanove:
Tekstilno-tehnološki fakultet, Zagreb