Pregled bibliografske jedinice broj: 1143876
Utjecaj sušenja i hladne ekstrakcije na bioaktivne spojeve u raštici (Brassica oleracea var. acephala)
Utjecaj sušenja i hladne ekstrakcije na bioaktivne spojeve u raštici (Brassica oleracea var. acephala) // Zbornik radova
Vodice, Hrvatska, 2021. str. 1-1 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)
CROSBI ID: 1143876 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj sušenja i hladne ekstrakcije na
bioaktivne spojeve u raštici (Brassica oleracea
var. acephala)
(Hot air drying and cold extraction impact on
bioactive compounds in kale (Brassica oleracea
var. acephala))
Autori
Major, Nikola ; Prekalj, Bernard ; Perković, Josipa ; Ban, Dean ; Užila, Zoran ; Goreta Ban, Smiljana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni
Izvornik
Zbornik radova
/ - , 2021, 1-1
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
antioksidacijska aktivnost, Brassica oleracea var. acephala, ekstrakcija, ukupni fenoli, ukupni glukozinolati
(antioxidant activity, Brassica oleracea var. acephala, extraction, total glucosinolates, total phenolic content)
Sažetak
Povrće iz roda Brassicacea poznato je po nutritivnoj vrijednosti i sadržaju fitnutrijenata poput glukozinolata, karotenoida i fenola, kao i nutrijenata poput ugljikohidrata, vitamina te makro i mikro elemenata. Precizna analiza glukozinolata ovisi o inaktivaciji enzima mirozinaze koja katalizira hidrolizu navedenih spojeva. Najčešće korištena metoda inaktivacije mirozinaze je dehidracija uzorka postupkom liofilizacije te denaturacija visokom temperaturom tijekom koraka ekstrakcije. Cilj ovog rada bio je istražiti utjecaj primjene visoke temperature putem vrućeg zraka u postupku dehidracije, a prije koraka ekstrakcije te utjecaj hladne ekstrakcije na razinu ukupnih glukozinolata, ukupnih fenola te ukupne antioksidacijske aktivnosti ekstrakata raštike (Brassica oleracea var. acephala). Liofilizirani ili osušeni (u sušioniku) uzorci raštike ekstrahirani su vrućom ili hladnom smjesom metanola i vode te analizirani na ukupne glukozinolate, ukupne fenole i ukupnu antioksidacijsku aktivnost FRAP (Ferric Reducing Antioxidant Power) metodom te metodom redukcije DPPH sintetskog radikala. Najveći sadržaj ukupnih fenola kao i najviša antioksidativna aktivnost mjerena FRAP metodom uočena je kod uzoraka koji su sušeni u sušioniku te zatim ekstrahirani u hladnom postupku ekstrakcije. Najveći sadržaj glukozinolata utvrđen je u liofiliziranim uzorcima koji su podvrgnuti postupku hladne ekstrakcije dok je najviša razina antioksidativne aktivnosti DPPH metodom utvrđena kod liofiliziranih uzoraka koji su podvrgnuti postupku vruće ekstrakcije.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
--KK.01.1.1.01.0005 - Znanstveni centar izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja (ZCI CroP-BioDiv) (Šatović, Zlatko; Liber, Zlatko) ( CroRIS)
Ustanove:
Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč
Profili:
Josipa Perković
(autor)
Nikola Major
(autor)
Smiljana Goreta Ban
(autor)
Dean Ban
(autor)
Bernard Prekalj
(autor)