Pregled bibliografske jedinice broj: 1143809
Točka ledišta kozjeg mlijeka
Točka ledišta kozjeg mlijeka, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1143809 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Točka ledišta kozjeg mlijeka
(Freezing point of goat milk)
Autori
Klemeš, Jelena
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2021
Stranica
22
Mentor
Antunac, Neven
Ključne riječi
kozje mlijeko, točka ledišta, čimbenici
(goat milk, freezing point, factors)
Sažetak
U radu je prikazano brojno stanje koza i proizvodnja kozjeg mlijeka u svijetu, Europi i Republici Hrvatskoj. Opisani su kemijski sastav i fizikalna svojstva kozjeg mlijeka, s posebnim osvrtom na točku ledišta. U radu su opisani čimbenici koji utječu na točku ledišta kozjeg mlijeka. Prikazana je usporedba točke ledišta kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka, opisan je utjecaj stadija i redoslijeda laktacije na promjene točke ledišta kao i utjecaj jutarnje odnosno večernje mužnje. Sezona, pasmina, toplinska obrada mlijeka i hranidba također utječu na varijacije točke ledišta. Opisan je način utvrđivanja dodane vode u mlijeko na temelju određene vrijednosti točke ledišta kozjeg mlijeka kao i utjecaj razvodnjenog mlijeka u preradi.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)