Pregled bibliografske jedinice broj: 1143798
Profil masnih kiselina u kozjem mlijeku
Profil masnih kiselina u kozjem mlijeku, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1143798 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Profil masnih kiselina u kozjem mlijeku
(Fatty acid profile in goats milk)
Autori
Domović, Dario
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
17.09
Godina
2021
Stranica
17
Mentor
Antunac, Neven
Ključne riječi
mliječna mast, triacilgliceroli, kozje mlijeko, masne kiseline
(milk fat, triacilglycerols, goat milk, fatty acids)
Sažetak
Mliječna mast jedan je od najvažnijih kemijskih sastojaka mlijeka. Mješavina je estera različitih masnih kiselina koje se nazivaju triacilgliceroli. Masne kiseline u mliječnoj masti smatraju se važnim čimbenikom u prehrani ljudi. Jedan od razloga terapeutskih i nutritivnih prednosti kozjeg mlijeka pripisuje se masnim kiselinama prisutnim u mliječnoj masti kozjeg mlijeka. U kozjem mlijeku, u odnosu na masne kiseline zastupljene u kravljem mlijeku prisutne su povećane koncentracije masnih kiselina kratkog i srednje dugog lanca, prvenstveno kapronske (C6:0), kaprilne (C8:0) i kaprinske (C10:0) masne kiseline.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)