Pregled bibliografske jedinice broj: 1143792
Utjecaj dodatka ovčjeg mesa na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva tradicionalnih trajnih kobasica
Utjecaj dodatka ovčjeg mesa na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva tradicionalnih trajnih kobasica // 56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma - zbornik radova / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 625-630 (poster, recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1143792 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj dodatka ovčjeg mesa na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva
tradicionalnih trajnih kobasica
(The effect of mutton addition on
physicochemical and sensory traits of
traditional dry sausages)
Autori
Kos, Ivica ; Kocek, Matea ; Širić, Ivan ; Juzl, Miroslav ; Langova, Radka ; Bedeković, Dalibor ; Janječić, Zlatko ; Vnučec, Ivan
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma - zbornik radova
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 625-630
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Recenziran
Ključne riječi
ovčje meso ; pH ; aktivitet vode ; senzorska analiza ; trajne kobasice
(mutton ; pH ; water activity ; sensory analysis ; dry sausages)
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi fizikalno-kemijska i senzorska svojstva tradicionalnih trajnih kobasica s dodatkom ovčjeg mesa. Istraživanjem je utvrđeno da se kalo kobasica povećavalo s povećanjem udjela ovčjeg mesa. Različiti tijek pH vrijednosti između tretmana utvrđen je na početku proizvodnje, a značajne razlike u aktivitetu vode utvrđene su na kraju. Senzorskom analizom je utvrđeno da postoje značajne razlike između kontrolnog i pokusnih tretmana. S povećanjem udjela ovčjeg mesa miris je češće bio označen kao razlikovno svojstvo što implicira izraženiji utjecaj kod većih udjela. Može se zaključiti da je dodatak ovčjeg mesa značajno utjecao na fizikalno- kemijska i senzorska svojstva trajnih kobasica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija
Napomena
Rad je izvod iz diplomskog rada Mateje Kocek,
mag. ing. agr., naslova „Tehnološka
karakterizacija i senzorska svojstva trajnih
kobasica s dodatkom ovčjeg mesa”.
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.02.0004 - Centar za sigurnost i kvalitetu hrane (EK - KK.01.1.1.02) ( CroRIS)
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Ivan Širić
(autor)
Ivica Kos
(autor)
Dalibor Bedeković
(autor)
Ivan Vnučec
(autor)
Zlatko Janječić
(autor)