Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1143792

Utjecaj dodatka ovčjeg mesa na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva tradicionalnih trajnih kobasica


Kos, Ivica; Kocek, Matea; Širić, Ivan; Juzl, Miroslav; Langova, Radka; Bedeković, Dalibor; Janječić, Zlatko; Vnučec, Ivan
Utjecaj dodatka ovčjeg mesa na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva tradicionalnih trajnih kobasica // 56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma - zbornik radova / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 625-630 (poster, recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1143792 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj dodatka ovčjeg mesa na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva tradicionalnih trajnih kobasica
(The effect of mutton addition on physicochemical and sensory traits of traditional dry sausages)

Autori
Kos, Ivica ; Kocek, Matea ; Širić, Ivan ; Juzl, Miroslav ; Langova, Radka ; Bedeković, Dalibor ; Janječić, Zlatko ; Vnučec, Ivan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma - zbornik radova / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 625-630

Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Recenziran

Ključne riječi
ovčje meso ; pH ; aktivitet vode ; senzorska analiza ; trajne kobasice
(mutton ; pH ; water activity ; sensory analysis ; dry sausages)

Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi fizikalno-kemijska i senzorska svojstva tradicionalnih trajnih kobasica s dodatkom ovčjeg mesa. Istraživanjem je utvrđeno da se kalo kobasica povećavalo s povećanjem udjela ovčjeg mesa. Različiti tijek pH vrijednosti između tretmana utvrđen je na početku proizvodnje, a značajne razlike u aktivitetu vode utvrđene su na kraju. Senzorskom analizom je utvrđeno da postoje značajne razlike između kontrolnog i pokusnih tretmana. S povećanjem udjela ovčjeg mesa miris je češće bio označen kao razlikovno svojstvo što implicira izraženiji utjecaj kod većih udjela. Može se zaključiti da je dodatak ovčjeg mesa značajno utjecao na fizikalno- kemijska i senzorska svojstva trajnih kobasica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Napomena
Rad je izvod iz diplomskog rada Mateje Kocek,
mag. ing. agr., naslova „Tehnološka
karakterizacija i senzorska svojstva trajnih
kobasica s dodatkom ovčjeg mesa”.



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-EFRR-KK.01.1.1.02.0004 - Centar za sigurnost i kvalitetu hrane (EK - KK.01.1.1.02) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ivan Širić (autor)

Avatar Url Ivica Kos (autor)

Avatar Url Dalibor Bedeković (autor)

Avatar Url Ivan Vnučec (autor)

Avatar Url Zlatko Janječić (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Kos, Ivica; Kocek, Matea; Širić, Ivan; Juzl, Miroslav; Langova, Radka; Bedeković, Dalibor; Janječić, Zlatko; Vnučec, Ivan
Utjecaj dodatka ovčjeg mesa na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva tradicionalnih trajnih kobasica // 56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma - zbornik radova / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 625-630 (poster, recenziran, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Kos, I., Kocek, M., Širić, I., Juzl, M., Langova, R., Bedeković, D., Janječić, Z. & Vnučec, I. (2021) Utjecaj dodatka ovčjeg mesa na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva tradicionalnih trajnih kobasica. U: Rozman, V. & Antunović, Z. (ur.)56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma - zbornik radova.
@article{article, author = {Kos, Ivica and Kocek, Matea and \v{S}iri\'{c}, Ivan and Juzl, Miroslav and Langova, Radka and Bedekovi\'{c}, Dalibor and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Vnu\v{c}ec, Ivan}, year = {2021}, pages = {625-630}, keywords = {ov\v{c}je meso, pH, aktivitet vode, senzorska analiza, trajne kobasice}, title = {Utjecaj dodatka ov\v{c}jeg mesa na fizikalno-kemijska i senzorska svojstva tradicionalnih trajnih kobasica}, keyword = {ov\v{c}je meso, pH, aktivitet vode, senzorska analiza, trajne kobasice}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Kos, Ivica and Kocek, Matea and \v{S}iri\'{c}, Ivan and Juzl, Miroslav and Langova, Radka and Bedekovi\'{c}, Dalibor and Janje\v{c}i\'{c}, Zlatko and Vnu\v{c}ec, Ivan}, year = {2021}, pages = {625-630}, keywords = {mutton, pH, water activity, sensory analysis, dry sausages}, title = {The effect of mutton addition on physicochemical and sensory traits of traditional dry sausages}, keyword = {mutton, pH, water activity, sensory analysis, dry sausages}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font