Pregled bibliografske jedinice broj: 1143731
Utjecaj mikorize na prirod i kemijski sastav mošta Pinota crnog (Vitis vinifera L.)
Utjecaj mikorize na prirod i kemijski sastav mošta Pinota crnog (Vitis vinifera L.) // Glasnik zaštite bilja, 44 (2021), 4; 68-72 (domaća recenzija, članak, znanstveni)
CROSBI ID: 1143731 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj mikorize na prirod i kemijski sastav mošta
Pinota crnog (Vitis vinifera L.)
(Influence of mycorrhiza on yield and chemical
composition
of Pinot Noir must (Vitis vinifera L.))
Autori
Mesić, Josip ; Obradović, Valentina ; Cenbauer, Darko ; Prša, Ivan ; Demo, Robert ; Svitlica, Brankica
Izvornik
Glasnik zaštite bilja (0350-9664) 44
(2021), 4;
68-72
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni
Ključne riječi
mikoriza, Pinot crni, mošt, kemijski sastav, vinogorje Kutjevo
(mycorrhiza, Pinot Noir, must, chemical composition, Kutjevo vineyard)
Sažetak
Cilj istraživanja je bio utvrditi utjecaj mikorizne simbioze na prirod i kakvoću mošta kultivara Pinot crni (Vitis vinifera L) na podlozi Kober 5BB u vinogorju Kutjevo. Prije cvatnje u 2013. godini u neposrednu zonu korijena aplicirano je 20 mL mikoriznog cjepiva Mykoflor s oko 2000 propagacijskih jedinica, a pokus je proveden tijekom 2014. i 2015. godine. Pokus je postavljen po slučajnom bloknom rasporedu u četiri repeticije s dva tretmana: kontrolnim – bez mikorize i s tretmanom s mikorizom. Parametri priroda određeni su u trenutku berbe, a analiza mošta obavljena je na uređaju Wine Scan. U prvoj godini istraživanja utvrđen je značajno manji prirod po trsu i po hektaru kao i manja prosječna masa grozdova kod tretmana s mikorizom. Nije utvrđena statistički opravdani utjecaj mikoriznih gljiva na parametre kakvoće mošta kultivara Pinot crni. Prikazane vrijednosti ukupne kiselosti, koncentracije vinske i jabučne kiseline, α-amino oblika dušika, amonijskog oblika dušika i fosfora u moštu manje su u 2015. u odnosu na 2014. godinu kod oba tretmana. Ključne riječi: mikoriza, Pinot crni, mošt, kemijski sastav, vinogorje Kutjevo
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Veleučilište u Požegi
Citiraj ovu publikaciju:
Uključenost u ostale bibliografske baze podataka::
- CAB Abstracts