Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1143709

Utjecaj pH vrijednosti podloge na proizvodnju kefirnog napitka u bioreaktoru s miješalom


Nejedly, Petra
Utjecaj pH vrijednosti podloge na proizvodnju kefirnog napitka u bioreaktoru s miješalom, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1143709 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj pH vrijednosti podloge na proizvodnju kefirnog napitka u bioreaktoru s miješalom
(The influence of substrate pH value on kefir beverage production in stirred tank reactor)

Autori
Nejedly, Petra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2021

Stranica
23

Mentor
Pavlečić, Mladen

Ključne riječi
kefirni napitak, pH vrijednost, zrnca kefirnog napitka
(kefir beverage, pH value, water kefir grains)

Sažetak
Kefirni napitak je fermentirano piće proizvedeno dodavanjem kefirnih zrnaca u vodenu otopinu saharoze. Kefirna zrnca građena su od matriksa, načinjenog od dekstrana, i mikroorganizama, najviše kvasaca, bakterija mliječne kiseline, bifidobakterija te bakterija octene kiseline, odgovornih za provođenje fermentacije. Raspon optimalne pH vrijednosti za svaku je vrstu različit pa će kod određene pH vrijednosti podloge, udio pojedine vrste mikroorganizama varirati zajedno s koncentracijom produkata njihovog metabolizma. U konačnici, pH podloge utječe i na samu dinamiku odvijanja bioprocesa te posljedično i na pokazatelje uspješnosti. U ovom završnom radu uspoređena je dinamika odvijanja proizvodnje kefirnog napitka u bioreaktoru s miješalom kao i njegov sastav tokom cijelog vremena trajanja fermentacije kod dvije različite pH vrijednosti podloge (pH 4 i pH 5). Utvrđeno je da je kod pH podloge 5 ostvareno kraće vrijeme fermentacije, a izvor ugljika je gotovo u potpunosti utrošen. Također, zabilježene su više koncentracije produkata, kao što su etanol, mliječna i octena kiselina, u odnosu na drugi eksperiment.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Mladen Pavlečić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Nejedly, Petra
Utjecaj pH vrijednosti podloge na proizvodnju kefirnog napitka u bioreaktoru s miješalom, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Nejedly, P. (2021) 'Utjecaj pH vrijednosti podloge na proizvodnju kefirnog napitka u bioreaktoru s miješalom', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Nejedly, Petra}, year = {2021}, pages = {23}, keywords = {kefirni napitak, pH vrijednost, zrnca kefirnog napitka}, title = {Utjecaj pH vrijednosti podloge na proizvodnju kefirnog napitka u bioreaktoru s mije\v{s}alom}, keyword = {kefirni napitak, pH vrijednost, zrnca kefirnog napitka}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Nejedly, Petra}, year = {2021}, pages = {23}, keywords = {kefir beverage, pH value, water kefir grains}, title = {The influence of substrate pH value on kefir beverage production in stirred tank reactor}, keyword = {kefir beverage, pH value, water kefir grains}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font