Pregled bibliografske jedinice broj: 1143659
Ljuske kakaovog ploda i kakaovog zrna – sastav i primjena
Ljuske kakaovog ploda i kakaovog zrna – sastav i primjena, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Zagreb
CROSBI ID: 1143659 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Ljuske kakaovog ploda i kakaovog zrna – sastav i primjena
(Cocoa pod husk and cocoa bean shell – composition and application)
Autori
Šturlan, Maja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2021
Stranica
27
Mentor
Komes, Draženka
Ključne riječi
bioaktivne komponente ; ljuska kakaovog ploda ; ljuska kakaovog zrna ; nusproizvodi ; valorizacija
(bioactive components ; by-products ; cocoa bean shell ; cocoa pod husk ; valorization)
Sažetak
Generiranje velikih količina nusproizvoda predstavlja značajan problem na globalnoj razini te se valorizaciji istih počela pridavati sve veća pozornost. U industriji prerade ploda kakaovca (Theobroma cacao L.), samo 20 % mase ploda se iskorištava, dok ostalih 80 % predstavljaju nusprodukti: ljuska kakaovog ploda, ljuska kakaovog zrna i pulpa. Zahvaljujući bogatom sastavu bioaktivnih komponenta u kojima dominiraju polifenoli, prehrambena vlakna, metilksantini i mineralne tvari, ali i pektini, nusprodukti kakaovca pokazuju visoki potencijal za daljnje iskorištavanje, osobito u prehrambenoj industriji. Cilj ovog rada je dati kratki pregled istraživanja sastava ljuske kakaovog ploda i kakaovog zrna te potencijalnu primjenu u prehrambenoj, ali i drugim industrijama.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Draženka Komes
(mentor)