Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1143659

Ljuske kakaovog ploda i kakaovog zrna – sastav i primjena


Šturlan, Maja
Ljuske kakaovog ploda i kakaovog zrna – sastav i primjena, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Zagreb


CROSBI ID: 1143659 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ljuske kakaovog ploda i kakaovog zrna – sastav i primjena
(Cocoa pod husk and cocoa bean shell – composition and application)

Autori
Šturlan, Maja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2021

Stranica
27

Mentor
Komes, Draženka

Ključne riječi
bioaktivne komponente ; ljuska kakaovog ploda ; ljuska kakaovog zrna ; nusproizvodi ; valorizacija
(bioactive components ; by-products ; cocoa bean shell ; cocoa pod husk ; valorization)

Sažetak
Generiranje velikih količina nusproizvoda predstavlja značajan problem na globalnoj razini te se valorizaciji istih počela pridavati sve veća pozornost. U industriji prerade ploda kakaovca (Theobroma cacao L.), samo 20 % mase ploda se iskorištava, dok ostalih 80 % predstavljaju nusprodukti: ljuska kakaovog ploda, ljuska kakaovog zrna i pulpa. Zahvaljujući bogatom sastavu bioaktivnih komponenta u kojima dominiraju polifenoli, prehrambena vlakna, metilksantini i mineralne tvari, ali i pektini, nusprodukti kakaovca pokazuju visoki potencijal za daljnje iskorištavanje, osobito u prehrambenoj industriji. Cilj ovog rada je dati kratki pregled istraživanja sastava ljuske kakaovog ploda i kakaovog zrna te potencijalnu primjenu u prehrambenoj, ali i drugim industrijama.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Šturlan, Maja
Ljuske kakaovog ploda i kakaovog zrna – sastav i primjena, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Zagreb
Šturlan, M. (2021) 'Ljuske kakaovog ploda i kakaovog zrna – sastav i primjena', diplomski rad, preddiplomski, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}turlan, Maja}, year = {2021}, pages = {27}, keywords = {bioaktivne komponente, ljuska kakaovog ploda, ljuska kakaovog zrna, nusproizvodi, valorizacija}, title = {Ljuske kakaovog ploda i kakaovog zrna – sastav i primjena}, keyword = {bioaktivne komponente, ljuska kakaovog ploda, ljuska kakaovog zrna, nusproizvodi, valorizacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{S}turlan, Maja}, year = {2021}, pages = {27}, keywords = {bioactive components, by-products, cocoa bean shell, cocoa pod husk, valorization}, title = {Cocoa pod husk and cocoa bean shell – composition and application}, keyword = {bioactive components, by-products, cocoa bean shell, cocoa pod husk, valorization}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font