Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1143621

Određivanje bioaktivnog potencijala trave ive (Teucrium montanum L.) primjenom ekstrakcije mikrovalovima i subkritičnom vodom


Grizelj, Diana
Određivanje bioaktivnog potencijala trave ive (Teucrium montanum L.) primjenom ekstrakcije mikrovalovima i subkritičnom vodom, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Zagreb


CROSBI ID: 1143621 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Određivanje bioaktivnog potencijala trave ive (Teucrium montanum L.) primjenom ekstrakcije mikrovalovima i subkritičnom vodom
(Determination of bioactive potential of mountain germander (Teucrium montanum L.) by applying microwave and subcritical water extraction)

Autori
Grizelj, Diana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Mjesto
Zagreb

Datum
16.09

Godina
2021

Stranica
31

Mentor
Komes, Draženka

Neposredni voditelj
Mandura Jarić, Ana

Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet ; bioaktivni potencijal ; ekstrakcija ; polifenolni spojevi ; trava iva
(antioxidant properties ; bioactive potential ; extraction ; polyphenole compounds ; mountain germander)

Sažetak
Trava iva (Teucrium montanum L.) biljna je vrsta poznata po izraženim antioksidacijskim, protuupalnim i antimikrobnim svojstvima koja su rezultat bogatog bioaktivnog sastava u kojem dominiraju polifenolni spojevi. Cilj ovog rada bio je usporediti udio polifenolnih spojeva i antioksidacijska svojstva ekstrakata trave ive dobivenih primjenom 2 metode ; ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima (MAE) i ekstrakcija subkritičnom vodom (SWE), uz varijaciju temperature, duljine trajanja ekstrakcije i omjera uzorak:otapalo. Primjenom spektrofotometrijskih metoda dobivenim ekstraktima određen je udjel ukupnih polifenola i antioksidacijski kapacitet (ABTS i DPPH metode), dok su pojedinačni polifenolni spojevi određeni primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC- PDA). SWE se pokazala puno učinkovitija u izdvajanju polifenolnih spojeva i SWE ekstrakt (200 ºC, 0, 01 i 15 min) karakteriziran je najvišim udjelom ukupnih polifenola (84.49 mg GAE/s.tv. uzorka) i najvećim antioksidacijskim kapacitetom (ABTS: 457, 92 µm Trolox-a/g s.tv. uzorka ; DPPH: 387, 03 µm Trolox-a/g s.tv. uzorka). Nastupljeniji polifenolni spojevi u travi ivi su feniltanoidni glikozidi verbaskozid i ehinakozid.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekti:
HRZZ-IP-2019-04-5879 - Formuliranje inkapsuliranih sustava bioaktivnih sastojaka tradicionalnih biljnih vrsta: trave ive i dobričice namijenjenih razvoju inovativnih funkcionalnih prehrambenih proizvoda (FUNCBIOCAP) (Komes, Draženka, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Draženka Komes (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Grizelj, Diana
Određivanje bioaktivnog potencijala trave ive (Teucrium montanum L.) primjenom ekstrakcije mikrovalovima i subkritičnom vodom, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Zagreb
Grizelj, D. (2021) 'Određivanje bioaktivnog potencijala trave ive (Teucrium montanum L.) primjenom ekstrakcije mikrovalovima i subkritičnom vodom', diplomski rad, preddiplomski, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Grizelj, Diana}, year = {2021}, pages = {31}, keywords = {antioksidacijski kapacitet, bioaktivni potencijal, ekstrakcija, polifenolni spojevi, trava iva}, title = {Odre\djivanje bioaktivnog potencijala trave ive (Teucrium montanum L.) primjenom ekstrakcije mikrovalovima i subkriti\v{c}nom vodom}, keyword = {antioksidacijski kapacitet, bioaktivni potencijal, ekstrakcija, polifenolni spojevi, trava iva}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Grizelj, Diana}, year = {2021}, pages = {31}, keywords = {antioxidant properties, bioactive potential, extraction, polyphenole compounds, mountain germander}, title = {Determination of bioactive potential of mountain germander (Teucrium montanum L.) by applying microwave and subcritical water extraction}, keyword = {antioxidant properties, bioactive potential, extraction, polyphenole compounds, mountain germander}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font