Pregled bibliografske jedinice broj: 1143621
Određivanje bioaktivnog potencijala trave ive (Teucrium montanum L.) primjenom ekstrakcije mikrovalovima i subkritičnom vodom
Određivanje bioaktivnog potencijala trave ive (Teucrium montanum L.) primjenom ekstrakcije mikrovalovima i subkritičnom vodom, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Zagreb
CROSBI ID: 1143621 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Određivanje bioaktivnog potencijala trave
ive
(Teucrium montanum L.) primjenom ekstrakcije
mikrovalovima i subkritičnom vodom
(Determination of bioactive potential of
mountain germander (Teucrium montanum L.) by
applying microwave and subcritical water
extraction)
Autori
Grizelj, Diana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Mjesto
Zagreb
Datum
16.09
Godina
2021
Stranica
31
Mentor
Komes, Draženka
Neposredni voditelj
Mandura Jarić, Ana
Ključne riječi
antioksidacijski kapacitet ; bioaktivni potencijal ; ekstrakcija ; polifenolni spojevi ; trava iva
(antioxidant properties ; bioactive potential ; extraction ; polyphenole compounds ; mountain germander)
Sažetak
Trava iva (Teucrium montanum L.) biljna je vrsta poznata po izraženim antioksidacijskim, protuupalnim i antimikrobnim svojstvima koja su rezultat bogatog bioaktivnog sastava u kojem dominiraju polifenolni spojevi. Cilj ovog rada bio je usporediti udio polifenolnih spojeva i antioksidacijska svojstva ekstrakata trave ive dobivenih primjenom 2 metode ; ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima (MAE) i ekstrakcija subkritičnom vodom (SWE), uz varijaciju temperature, duljine trajanja ekstrakcije i omjera uzorak:otapalo. Primjenom spektrofotometrijskih metoda dobivenim ekstraktima određen je udjel ukupnih polifenola i antioksidacijski kapacitet (ABTS i DPPH metode), dok su pojedinačni polifenolni spojevi određeni primjenom tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC- PDA). SWE se pokazala puno učinkovitija u izdvajanju polifenolnih spojeva i SWE ekstrakt (200 ºC, 0, 01 i 15 min) karakteriziran je najvišim udjelom ukupnih polifenola (84.49 mg GAE/s.tv. uzorka) i najvećim antioksidacijskim kapacitetom (ABTS: 457, 92 µm Trolox-a/g s.tv. uzorka ; DPPH: 387, 03 µm Trolox-a/g s.tv. uzorka). Nastupljeniji polifenolni spojevi u travi ivi su feniltanoidni glikozidi verbaskozid i ehinakozid.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Prehrambena tehnologija
POVEZANOST RADA
Projekti:
HRZZ-IP-2019-04-5879 - Formuliranje inkapsuliranih sustava bioaktivnih sastojaka tradicionalnih biljnih vrsta: trave ive i dobričice namijenjenih razvoju inovativnih funkcionalnih prehrambenih proizvoda (FUNCBIOCAP) (Komes, Draženka, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Draženka Komes
(mentor)