Pregled bibliografske jedinice broj: 1143331
Primjena kvasca Lachancea thermotolerans u proizvodnji vina ´Blatina´
Primjena kvasca Lachancea thermotolerans u proizvodnji vina ´Blatina´ // 56th Croatian and 16th International Symposium on Agriculture/Proceedings / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 697-701 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1143331 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Primjena kvasca Lachancea thermotolerans u
proizvodnji vina ´Blatina´
(Use of Lachancea thermotolerans in Blatina wine
production)
Autori
Jeromel, Ana ; Maslov Bandić, Luna, Šimić, Branimir ; Jagatić Korenika, Ana-Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
56th Croatian and 16th International Symposium on Agriculture/Proceedings
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 697-701
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
aromatski profil, ne-Saccharomyces kvasci, Lachancea thermotolerans, Blatina
(aromatic profile, non-Saccharomyces yeast, Lachancea thermotolerans, Blatina)
Sažetak
U berbi 2019. primjenom komercijalno dostupnog soja kvasca Lachancea thermotolerans i kvasca S. cerevisiea proizvedena su vina od sorte ´Blatina´ te je uspoređen njihov osnovni kemijski sastav i aromatski profil. Primjenom ekstrakcije na čvrstoj fazi te vezanim sustavom plinska kromatografija- spektrometar masa, u vinima je identificirano preko 100 hlapivih spojeva klasificiranih u devet kemijskih grupa pri čemu su utvrđene značajne različitosti s obzirom na korištenu kombinaciju kvasaca. Rezultati kemijske analiza pokazali su pozitivan utjecaj ne- Saccharomyces kvasca pri smanjenju sadržaja etanola te povećanju koncentracije mliječne kiseline i ukupne kiselosti te ukazali na različitost u aromatskoj strukturi vina.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb