Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1143331

Primjena kvasca Lachancea thermotolerans u proizvodnji vina ´Blatina´


Jeromel, Ana; Maslov Bandić, Luna, Šimić, Branimir; Jagatić Korenika, Ana-Marija
Primjena kvasca Lachancea thermotolerans u proizvodnji vina ´Blatina´ // 56th Croatian and 16th International Symposium on Agriculture/Proceedings / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 697-701 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1143331 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Primjena kvasca Lachancea thermotolerans u proizvodnji vina ´Blatina´
(Use of Lachancea thermotolerans in Blatina wine production)

Autori
Jeromel, Ana ; Maslov Bandić, Luna, Šimić, Branimir ; Jagatić Korenika, Ana-Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
56th Croatian and 16th International Symposium on Agriculture/Proceedings / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 697-701

Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
aromatski profil, ne-Saccharomyces kvasci, Lachancea thermotolerans, Blatina
(aromatic profile, non-Saccharomyces yeast, Lachancea thermotolerans, Blatina)

Sažetak
U berbi 2019. primjenom komercijalno dostupnog soja kvasca Lachancea thermotolerans i kvasca S. cerevisiea proizvedena su vina od sorte ´Blatina´ te je uspoređen njihov osnovni kemijski sastav i aromatski profil. Primjenom ekstrakcije na čvrstoj fazi te vezanim sustavom plinska kromatografija- spektrometar masa, u vinima je identificirano preko 100 hlapivih spojeva klasificiranih u devet kemijskih grupa pri čemu su utvrđene značajne različitosti s obzirom na korištenu kombinaciju kvasaca. Rezultati kemijske analiza pokazali su pozitivan utjecaj ne- Saccharomyces kvasca pri smanjenju sadržaja etanola te povećanju koncentracije mliječne kiseline i ukupne kiselosti te ukazali na različitost u aromatskoj strukturi vina.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Jeromel, Ana; Maslov Bandić, Luna, Šimić, Branimir; Jagatić Korenika, Ana-Marija
Primjena kvasca Lachancea thermotolerans u proizvodnji vina ´Blatina´ // 56th Croatian and 16th International Symposium on Agriculture/Proceedings / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 697-701 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Jeromel, A., Maslov Bandić, Luna, Šimić, Branimir & Jagatić Korenika, A. (2021) Primjena kvasca Lachancea thermotolerans u proizvodnji vina ´Blatina´. U: Rozman, V. & Antunović, Z. (ur.)56th Croatian and 16th International Symposium on Agriculture/Proceedings.
@article{article, author = {Jeromel, Ana and Jagati\'{c} Korenika, Ana-Marija}, year = {2021}, pages = {697-701}, keywords = {aromatski profil, ne-Saccharomyces kvasci, Lachancea thermotolerans, Blatina}, title = {Primjena kvasca Lachancea thermotolerans u proizvodnji vina ´Blatina´}, keyword = {aromatski profil, ne-Saccharomyces kvasci, Lachancea thermotolerans, Blatina}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Jeromel, Ana and Jagati\'{c} Korenika, Ana-Marija}, year = {2021}, pages = {697-701}, keywords = {aromatic profile, non-Saccharomyces yeast, Lachancea thermotolerans, Blatina}, title = {Use of Lachancea thermotolerans in Blatina wine production}, keyword = {aromatic profile, non-Saccharomyces yeast, Lachancea thermotolerans, Blatina}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font