Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1143315

Učinak kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na promjene u kemijskom sastavu vina ´Trnjak´


Lavrić, Marina; Jeromel, Ana; Prusina, Tihomir; Jagatić Korenika, Ana-Marija
Učinak kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na promjene u kemijskom sastavu vina ´Trnjak´ // 56th Croatian and 16th International Symposium on Agriculture/Proceedings / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 706-710 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1143315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Učinak kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na promjene u kemijskom sastavu vina ´Trnjak´
(Effect of yeast Saccharomyces sp. and Lachancea thermotolerans on changes in the chemical composition of Trnjak wine)

Autori
Lavrić, Marina ; Jeromel, Ana ; Prusina, Tihomir ; Jagatić Korenika, Ana-Marija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
56th Croatian and 16th International Symposium on Agriculture/Proceedings / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 706-710

Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
ne-Saccharomyces, sekvencijalna fermentacija, ukupna kiselost, pH vrijednost, mliječna kiselina
(Non- Saccharomyces, mixed yeast culture, total acidity, pH, lactic acid)

Sažetak
Saccharomyces cerevisiae je najčešće korišteni selekcionirani kvasac u vinarskoj proizvodnji, a posljednjih godina selekcionirani su i brojni sojevi ne-Saccharomyces vrsta temeljem njihovih specifičnih svojstava. Lachancea thermotolerans je vrsta kvasca koja se ističe sposobnošću zakiseljavanja moštova niže ukupne kiselosti i više pH vrijednosti, iz toplih vinogradarskih regija te proizvodnji uravnoteženih vina. Cilj ovog rada bio je utvrditi učinak sekvencijalne inokulacije komercijalnih sojeva L. thermotolerans i S. cerevisiae na osnovni kemijski sastav, pojedinačne organske kiseline, ukupne fenole i antocijane u vinu sorte ´Trnjak´ iz vinogorja Mostar. Spomenuti tretman uspoređen je s kontrolnim tretmanom s epifitnim kvascima i tretmanom s komercijalnim S. cerevisiae sojem. Rezultati analiza ukazali su značajan utjecaj kvasca L. thermotolerans na ukupnu kiselost, pH vrijednost te koncentraciju mliječne kiseline, čime se utječe na svježinu i stabilnost vina, vrlo značajne za vina toplog klimata. Značajno najviše koncentracije fenola i antocijana zabilježene su u tretmanima sa S. cerevisiae i epifitnim kvascima.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb


Citiraj ovu publikaciju:

Lavrić, Marina; Jeromel, Ana; Prusina, Tihomir; Jagatić Korenika, Ana-Marija
Učinak kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na promjene u kemijskom sastavu vina ´Trnjak´ // 56th Croatian and 16th International Symposium on Agriculture/Proceedings / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 706-710 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Lavrić, M., Jeromel, A., Prusina, T. & Jagatić Korenika, A. (2021) Učinak kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na promjene u kemijskom sastavu vina ´Trnjak´. U: Rozman, V. & Antunović, Z. (ur.)56th Croatian and 16th International Symposium on Agriculture/Proceedings.
@article{article, author = {Lavri\'{c}, Marina and Jeromel, Ana and Prusina, Tihomir and Jagati\'{c} Korenika, Ana-Marija}, year = {2021}, pages = {706-710}, keywords = {ne-Saccharomyces, sekvencijalna fermentacija, ukupna kiselost, pH vrijednost, mlije\v{c}na kiselina}, title = {U\v{c}inak kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na promjene u kemijskom sastavu vina ´Trnjak´}, keyword = {ne-Saccharomyces, sekvencijalna fermentacija, ukupna kiselost, pH vrijednost, mlije\v{c}na kiselina}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Lavri\'{c}, Marina and Jeromel, Ana and Prusina, Tihomir and Jagati\'{c} Korenika, Ana-Marija}, year = {2021}, pages = {706-710}, keywords = {Non- Saccharomyces, mixed yeast culture, total acidity, pH, lactic acid}, title = {Effect of yeast Saccharomyces sp. and Lachancea thermotolerans on changes in the chemical composition of Trnjak wine}, keyword = {Non- Saccharomyces, mixed yeast culture, total acidity, pH, lactic acid}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font