Pregled bibliografske jedinice broj: 1143315
Učinak kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na promjene u kemijskom sastavu vina ´Trnjak´
Učinak kvasaca Saccharomyces cerevisiae i Lachancea thermotolerans na promjene u kemijskom sastavu vina ´Trnjak´ // 56th Croatian and 16th International Symposium on Agriculture/Proceedings / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 706-710 (poster, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1143315 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Učinak kvasaca Saccharomyces cerevisiae i
Lachancea thermotolerans na promjene u
kemijskom sastavu vina ´Trnjak´
(Effect of yeast Saccharomyces sp. and Lachancea
thermotolerans on changes in the chemical
composition of Trnjak wine)
Autori
Lavrić, Marina ; Jeromel, Ana ; Prusina, Tihomir ; Jagatić Korenika, Ana-Marija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
56th Croatian and 16th International Symposium on Agriculture/Proceedings
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 706-710
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
ne-Saccharomyces, sekvencijalna fermentacija, ukupna kiselost, pH vrijednost, mliječna kiselina
(Non- Saccharomyces, mixed yeast culture, total acidity, pH, lactic acid)
Sažetak
Saccharomyces cerevisiae je najčešće korišteni selekcionirani kvasac u vinarskoj proizvodnji, a posljednjih godina selekcionirani su i brojni sojevi ne-Saccharomyces vrsta temeljem njihovih specifičnih svojstava. Lachancea thermotolerans je vrsta kvasca koja se ističe sposobnošću zakiseljavanja moštova niže ukupne kiselosti i više pH vrijednosti, iz toplih vinogradarskih regija te proizvodnji uravnoteženih vina. Cilj ovog rada bio je utvrditi učinak sekvencijalne inokulacije komercijalnih sojeva L. thermotolerans i S. cerevisiae na osnovni kemijski sastav, pojedinačne organske kiseline, ukupne fenole i antocijane u vinu sorte ´Trnjak´ iz vinogorja Mostar. Spomenuti tretman uspoređen je s kontrolnim tretmanom s epifitnim kvascima i tretmanom s komercijalnim S. cerevisiae sojem. Rezultati analiza ukazali su značajan utjecaj kvasca L. thermotolerans na ukupnu kiselost, pH vrijednost te koncentraciju mliječne kiseline, čime se utječe na svježinu i stabilnost vina, vrlo značajne za vina toplog klimata. Značajno najviše koncentracije fenola i antocijana zabilježene su u tretmanima sa S. cerevisiae i epifitnim kvascima.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb