Pregled bibliografske jedinice broj: 1143207
Nusproizvodi životinjskog podrijetla kao hrana za kućne ljubimce
Nusproizvodi životinjskog podrijetla kao hrana za kućne ljubimce // Proceedings of 56. Croatian and 16. International Symposium on Agriculture / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 615-619 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1143207 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Nusproizvodi životinjskog podrijetla kao hrana za
kućne ljubimce
(Animaly by-products as component of commercially
produced pet food)
Autori
Kelava Ugarković, Nikolina ; Hadrović, Josipa ; Vnučec, Ivan ; Konjačić, Miljenko ; Prpić, Zvonimir
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of 56. Croatian and 16. International Symposium on Agriculture
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 615-619
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Poster
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
psi, mačke, hrana, jestivi i nejestivi nusproizvodi
(dogs, cats, pet food, animal by-products)
Sažetak
Nusproizvodi životinjskog podrijetla nastaju nakon klanja i obrade trupova domaćih životinja u klaonicama i prosječni udio u živoj masi goveda iznosi oko 45 %, oko 50 % za ovce i koze, 40 % za svinje i 30 % za brojlere. Nusproizvodi se dijele na jestive i nejestive odnosno one koji nisu prikladni za prehranu ljudi. Većina jestivih nusproizvoda ima visoki udio proteina, poželjan aminokiselinski sastav te esencijalne minerale i vitamine. Hranjiva vrijednost nusproizvoda životinjskog podrijetla čini ih pogodnom sirovinom u industriji hrane za pse i mačke. Cilj ovog rada je opisati svojstva nusproizvoda i njihovo korištenje u proizvodnji hrane za pse i mačke kao dominantnih kućnih ljubimaca.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Miljenko Konjačić
(autor)
Ivan Vnučec
(autor)
Nikolina Kelava Ugarković
(autor)
Zvonimir Prpić
(autor)