Pregled bibliografske jedinice broj: 1143156
Utjecaj agroklimatskih čimbenika na stupanj razvoja CO2 iz tla tijekom uzgoja soje
Utjecaj agroklimatskih čimbenika na stupanj razvoja CO2 iz tla tijekom uzgoja soje // Book of Abstracts: 56.Croatian and 16. International Symposium on Agriculture / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 3-4 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
CROSBI ID: 1143156 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj agroklimatskih čimbenika na stupanj
razvoja CO2 iz tla tijekom uzgoja soje
(Effect of agroclimate elements on soil CO2
evolution rate during soybean cultivation)
Autori
Bilandžija, Darija ; Zgorelec, Željka ; Bogunović, Igor ; Brezinščak, Luka
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo
Izvornik
Book of Abstracts: 56.Croatian and 16. International Symposium on Agriculture
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 3-4
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
disanje tla, temperatura tla, vlaga tla, soja, Hrvatska
(soil respiration, soil temperature, soil moisture, soybean, Croatia)
Sažetak
U kopnenim ekosustavima, tla mogu djelovati kao ponori ili izvori ugljika, ovisno o načinu gospodarenja i klimatskim uvjetima. Disanje tla predstavlja jedan od glavnih izvora ugljikovog dioksida (CO2). Stupanj razvoja CO2 iz tla ovisi o mnogim čimbenicima, a jedan od njih su agroklimatski elementi. Da bi se utvrdio utjecaj temperature i vlage tla na stupanj razvoja CO2 iz tla, praćeno je disanje tla odnosno emisija C-CO2 iz tla u kontinentalnom dijelu Hrvatske u blizini grada Zagreba tijekom 2019. godine. Emisija C-CO2 iz tla mjerena je metodom zatvorenih statičkih komora u vegetaciji soje (Glycine max L.). Disanje tla povećavalo se s razvojem usjeva, i bilo je najviše u srpnju a najmanje u listopadu prije žetve soje. Disanje tla kretalo se u rasponu od 4, 5- 31, 2 kg ha-1 dan-1, s godišnjim prosjekom od 15 kg ha-1 dan-1. Temperatura i vlaga tla kretale su se u rasponu od 7, 7-37, 1 °C, odnosno 17, 3- 39, 8 %, s godišnjim prosjekom od 19, 6 °C, odnosno 29, 1 %. Vlaga tla imala je veći utjecaj na disanje tla u odnosu na temperaturu tla. S obzirom da je disanje tla pod utjecajem složenih interakcija nekoliko čimbenika ; preporuča se daljnje proširenje istraživanja i na druge kontrolirajuće čimbenike.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Željka Zgorelec
(autor)
Luka Brezinščak
(autor)
Igor Bogunović
(autor)
Darija Bilandžija
(autor)