Pregled bibliografske jedinice broj: 1143116
Vitamin D kod kolorektalnog karcinoma
Vitamin D kod kolorektalnog karcinoma, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
CROSBI ID: 1143116 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Vitamin D kod kolorektalnog karcinoma
(Vitamin D in Colorectal Cancer)
Autori
Kovačević, Sara
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Mjesto
Osijek
Datum
09.09
Godina
2021
Stranica
33
Mentor
Banjari, Ines
Ključne riječi
vitamin D ; izvori u hrani ; zdravstveni učinci ; kolorektalni karcinom
(vitamin D ; food sources ; health effects ; colorectal cancer)
Sažetak
Kolorektalni karcinom (CRC) treći je po incidenciji a drugi karcinom po mortalitetu u svijetu. U Hrvatskoj je drugi kod muškaraca a treći kod žena. Postoji velika korelacija između CRC-a i prehrane od čak 90 % zbog čega se jako ističe od ostalih oblika zloćudnih bolesti. Vitamin D je esencijalna komponenta ljudskog organizma topljiva u mastima koja se danas više smatra hormonom nego vitaminom. Može se pronaći u većem broju namirnica, ali se najveći dio osigurava sintezom u koži pod utjecajem UVB zračenja. Uvidom u baze podataka o nutritivnom sastavu hrane i pića utvrđeno je da najmanji sadržaj vitamina D imaju iznutrice, posebice svinjska jetra, zatim vrhnje, jaje, razni sirevi, školjke i brza hrana kao što su cheeseburger i hamburger. Najviši sadržaj vitamina D imaju riblja ulja kao što je ulje jetre bakalara, ribe posebice sirove kao što su haringa, skuša, šaran, losos, pastrva, sabljarka, riblja ikra, formule za dojenčad, kamenice. Sezonske varijacije vitamina D uočene su u namirnicama poput punomasnog mlijeka i vrhnja. Metabolizam vitamina D utječe na veliki broj funckija u tijelu i važan je etiološki čimbenik kod brojnih zdravstvenih stanja. CRC je jedan od tih stanja kod kojih vitamin D igra važnu ulogu kako u prevenciji tako i preživljenju. Vitamin D direktno utječe na urođeni i stečeni imunitet crijeva, inhibira proliferaciju i angiogenski potencijal karcinomskih stanica, potiče procese apoptoze karcinomskih stanica i smanjuje njihovu invazivnost i metastatski potencijal. Brojna istraživanja suregiraju inverznu povezanost između serumske koncentracije vitamina D, prehrambenog unosa i rizika ali i preživljenja CRC-a.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam