Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1143116

Vitamin D kod kolorektalnog karcinoma


Kovačević, Sara
Vitamin D kod kolorektalnog karcinoma, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek


CROSBI ID: 1143116 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Vitamin D kod kolorektalnog karcinoma
(Vitamin D in Colorectal Cancer)

Autori
Kovačević, Sara

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Mjesto
Osijek

Datum
09.09

Godina
2021

Stranica
33

Mentor
Banjari, Ines

Ključne riječi
vitamin D ; izvori u hrani ; zdravstveni učinci ; kolorektalni karcinom
(vitamin D ; food sources ; health effects ; colorectal cancer)

Sažetak
Kolorektalni karcinom (CRC) treći je po incidenciji a drugi karcinom po mortalitetu u svijetu. U Hrvatskoj je drugi kod muškaraca a treći kod žena. Postoji velika korelacija između CRC-a i prehrane od čak 90 % zbog čega se jako ističe od ostalih oblika zloćudnih bolesti. Vitamin D je esencijalna komponenta ljudskog organizma topljiva u mastima koja se danas više smatra hormonom nego vitaminom. Može se pronaći u većem broju namirnica, ali se najveći dio osigurava sintezom u koži pod utjecajem UVB zračenja. Uvidom u baze podataka o nutritivnom sastavu hrane i pića utvrđeno je da najmanji sadržaj vitamina D imaju iznutrice, posebice svinjska jetra, zatim vrhnje, jaje, razni sirevi, školjke i brza hrana kao što su cheeseburger i hamburger. Najviši sadržaj vitamina D imaju riblja ulja kao što je ulje jetre bakalara, ribe posebice sirove kao što su haringa, skuša, šaran, losos, pastrva, sabljarka, riblja ikra, formule za dojenčad, kamenice. Sezonske varijacije vitamina D uočene su u namirnicama poput punomasnog mlijeka i vrhnja. Metabolizam vitamina D utječe na veliki broj funckija u tijelu i važan je etiološki čimbenik kod brojnih zdravstvenih stanja. CRC je jedan od tih stanja kod kojih vitamin D igra važnu ulogu kako u prevenciji tako i preživljenju. Vitamin D direktno utječe na urođeni i stečeni imunitet crijeva, inhibira proliferaciju i angiogenski potencijal karcinomskih stanica, potiče procese apoptoze karcinomskih stanica i smanjuje njihovu invazivnost i metastatski potencijal. Brojna istraživanja suregiraju inverznu povezanost između serumske koncentracije vitamina D, prehrambenog unosa i rizika ali i preživljenja CRC-a.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Javno zdravstvo i zdravstvena zaštita, Nutricionizam



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek

Profili:

Avatar Url Ines Banjari (mentor)

Citiraj ovu publikaciju:

Kovačević, Sara
Vitamin D kod kolorektalnog karcinoma, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek
Kovačević, S. (2021) 'Vitamin D kod kolorektalnog karcinoma', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Sara}, year = {2021}, pages = {33}, keywords = {vitamin D, izvori u hrani, zdravstveni u\v{c}inci, kolorektalni karcinom}, title = {Vitamin D kod kolorektalnog karcinoma}, keyword = {vitamin D, izvori u hrani, zdravstveni u\v{c}inci, kolorektalni karcinom}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Kova\v{c}evi\'{c}, Sara}, year = {2021}, pages = {33}, keywords = {vitamin D, food sources, health effects, colorectal cancer}, title = {Vitamin D in Colorectal Cancer}, keyword = {vitamin D, food sources, health effects, colorectal cancer}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font