Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1143066

Bioraspoloživost tokola kao uvjet za njihovo iskorištenje iz zrna kukuruza


Zurak, Dora; Duvnjak, Marija; Kiš, Goran; Grbeša, Darko; Kljak, Kristina
Bioraspoloživost tokola kao uvjet za njihovo iskorištenje iz zrna kukuruza // Zbornik sažetaka 56. hrvatskog 16. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, V. ; Antunović, Z. (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 271-272 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)


CROSBI ID: 1143066 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Bioraspoloživost tokola kao uvjet za njihovo iskorištenje iz zrna kukuruza
(Bioaccessibility of tocols as a prerequisite for their utilization from maize grain)

Autori
Zurak, Dora ; Duvnjak, Marija ; Kiš, Goran ; Grbeša, Darko ; Kljak, Kristina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik sažetaka 56. hrvatskog 16. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, V. ; Antunović, Z. - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 271-272

Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
vitamin E ; hibridi kukuruza ; probavljivost ; bioraspoloživost
(vitamin E ; maize hybrids ; digestibility ; bioaccessibility)

Sažetak
Vitamin E is a term that encompasses the same biological activity of the structurally similar compounds tocopherols and tocotrienols, and maize grain, as the main component of animal diet, is their important source. Bioaccessibility represents the fraction of tocols released from the grain matrix and available for absorption by the animal. The aim of this study was to determine the content of individual and total tocols and their bioaccessibility from the grain of 105 commercial maize hybrids in a model that mimics digestion in the stomach and small intestine of monogastric animals. The average tocol content in the tested hybrids was 4.1, 25.0 and 0.7 μg/g DM for α-, γ- and δ-tocopherol, respectively, and 0.9 and 2.2 μg/g DM for α- and γ-tocotrienol, respectively. The average bioaccessibility values decreased in the order: δ-tocopherol (54%), γ-tocotrienol (53%), γ- tocopherol (46%), α-tocopherol (40%) and α- tocotrienol (36%) and bioaccessibility of total grain tocols ranged from 27 to 87%. The content of released tocols in the tested hybrids increased with the increase of their content in the grain (P < 0.001), however, bioaccessibility decreased (P < 0.001), indicating that the efficiency of tocol release from the grain matrix and their micellization decreased the higher the grain tocol content was. Despite the recorded variable values of bioaccessibility, the obtained results indicate that only about half of the tocols present in the grain is available for absorption by the animal.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
IP-2019-04-9063 - Biodostupnost karotenoida kukuruza kod nesilica: utjecaj mikrostrukture zrna i sastava smjese (ColourMaize) (Kljak, Kristina, HRZZ - 2019-04) ( CroRIS)

Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Kiš (autor)

Avatar Url Dora Zurak (autor)

Avatar Url Darko Grbeša (autor)

Avatar Url Marija Duvnjak (autor)

Avatar Url Kristina Kljak (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zurak, Dora; Duvnjak, Marija; Kiš, Goran; Grbeša, Darko; Kljak, Kristina
Bioraspoloživost tokola kao uvjet za njihovo iskorištenje iz zrna kukuruza // Zbornik sažetaka 56. hrvatskog 16. međunarodnog simpozija agronoma / Rozman, V. ; Antunović, Z. (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 271-272 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, ostalo)
Zurak, D., Duvnjak, M., Kiš, G., Grbeša, D. & Kljak, K. (2021) Bioraspoloživost tokola kao uvjet za njihovo iskorištenje iz zrna kukuruza. U: Rozman, V. & Antunović, Z. (ur.)Zbornik sažetaka 56. hrvatskog 16. međunarodnog simpozija agronoma.
@article{article, author = {Zurak, Dora and Duvnjak, Marija and Ki\v{s}, Goran and Grbe\v{s}a, Darko and Kljak, Kristina}, year = {2021}, pages = {271-272}, keywords = {vitamin E, hibridi kukuruza, probavljivost, bioraspolo\v{z}ivost}, title = {Bioraspolo\v{z}ivost tokola kao uvjet za njihovo iskori\v{s}tenje iz zrna kukuruza}, keyword = {vitamin E, hibridi kukuruza, probavljivost, bioraspolo\v{z}ivost}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Zurak, Dora and Duvnjak, Marija and Ki\v{s}, Goran and Grbe\v{s}a, Darko and Kljak, Kristina}, year = {2021}, pages = {271-272}, keywords = {vitamin E, maize hybrids, digestibility, bioaccessibility}, title = {Bioaccessibility of tocols as a prerequisite for their utilization from maize grain}, keyword = {vitamin E, maize hybrids, digestibility, bioaccessibility}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font