Pregled bibliografske jedinice broj: 1143062
Utjecaj različitih sojeva Saccharomyces i ne- Saccharomyces sp. kvasaca na kemijski sastav vina ´Babić´
Utjecaj različitih sojeva Saccharomyces i ne- Saccharomyces sp. kvasaca na kemijski sastav vina ´Babić´ // 56. HRVATSKI I 16. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA ; ZBORNIK RADOVA / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 692-696 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), ostalo)
CROSBI ID: 1143062 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj različitih sojeva Saccharomyces i ne-
Saccharomyces sp. kvasaca na kemijski sastav
vina ´Babić´
(Influence of different strains of Saccharomyces
and non-Saccharomyces sp. yeast on the chemical
composition of cv. Babić wine)
Autori
Jagatić Korenika, Ana-Marija ; Zorić, Ante ; Ivić, Stipe ; Preiner, Darko ; Jeromel, Ana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), ostalo
Izvornik
56. HRVATSKI I 16. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA ; ZBORNIK RADOVA
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 692-696
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Predavanje
Vrsta recenzije
Domaća recenzija
Ključne riječi
´Babić´, Lachancea thermotolerans, ne-Saccharomyces, polifenoli, Torulaspora delbrueckii
(Babić, Lachancea thermotolerans, non-Saccharomyces, polyphenols, Torulaspora delbrueckii)
Sažetak
Grožđe sorte ´Babić´ s položaja Jadrtovac u vinogorju Šibenik, korišteno je u istraživanju utjecaja različitih vrsta i sojeva Saccharomyces i ne-Saccharomyces sp. (Lachancea thermotolerans i Torulaspora delbrueckii) kvasaca, nakon čega su uspoređeni sastav i svojstva proizvedenih vina. Osnovna fizikalno- kemijska analiza provedena je prema metodama O.I.V.-a, pojedinačne organske kiseline i ukupni fenolni spojevi analizirani su spektrofotometrijski, a pojedinačni fenolni spojevi uz pomoć tekućinske kromatografije visoke djelotvornosti (HPLC). Utvrđene su značajne razlike u koncentracijama svih osnovnih parametara, s posebnim naglaskom na pojedinačne organske kiseline, ukupnu kiselost i ukupne fenole.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb
Profili:
Stipe Ivić
(autor)
Darko Preiner
(autor)
Ana Jeromel
(autor)
Ana-Marija Jagatić Korenika
(autor)