Pregled bibliografske jedinice broj: 1142973
Utjecaj selekcioniranog kvasca na kvalitetu vina od meda
Utjecaj selekcioniranog kvasca na kvalitetu vina od meda, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1142973 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj selekcioniranog kvasca na kvalitetu vina od meda
(Effects of selected yeast on quality of honey wine)
Autori
Čirjak, Nika
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
13.09
Godina
2021
Stranica
33
Mentor
Mihaljević Žulj, Marin
Ključne riječi
medovina, med, vino, kvasac, alkoholna fermentacija
(mead, honey, wine, yeast, alcoholic fermentation)
Sažetak
Medovina je jedno od najstarijih alkoholnih pića s dugom tradicijom, svejedno, nije ju lako pronaći na današnjem tržištu. Razlog tome je što još uvijek nije provedeno dovoljno istraživanja kako bi se kvaliteta proizvodnje medovine usavršila i postala popularnije piće. Stoga je cilj ovog istraživanja provesti pripremu i alkoholnu fermentaciju otopine meda i vode s dva različita soja kvasca od kojih je jedan Saccharomyces cerevisiae Siha Aktiv 7, a drugi Saccharomyces bayanus EC 1118. Med korišten za pripremu medovine je kestenov med. U otopinu meda i vode dodana je limunska kiselina, hrana za kvasac te sumporasta kiselina. Alkoholna fermentaija trajala je 21 dan. Dobiveno vino uzorka Siha Aktiv 7 ima 9.1%vol. alkohola, a u uzorku EC 1118 alkohol iznosi 9.6%vol. Oba uzorka imaju ugodne arome i karakterističan miris i okus.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija