Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1142973

Utjecaj selekcioniranog kvasca na kvalitetu vina od meda


Čirjak, Nika
Utjecaj selekcioniranog kvasca na kvalitetu vina od meda, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1142973 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj selekcioniranog kvasca na kvalitetu vina od meda
(Effects of selected yeast on quality of honey wine)

Autori
Čirjak, Nika

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
13.09

Godina
2021

Stranica
33

Mentor
Mihaljević Žulj, Marin

Ključne riječi
medovina, med, vino, kvasac, alkoholna fermentacija
(mead, honey, wine, yeast, alcoholic fermentation)

Sažetak
Medovina je jedno od najstarijih alkoholnih pića s dugom tradicijom, svejedno, nije ju lako pronaći na današnjem tržištu. Razlog tome je što još uvijek nije provedeno dovoljno istraživanja kako bi se kvaliteta proizvodnje medovine usavršila i postala popularnije piće. Stoga je cilj ovog istraživanja provesti pripremu i alkoholnu fermentaciju otopine meda i vode s dva različita soja kvasca od kojih je jedan Saccharomyces cerevisiae Siha Aktiv 7, a drugi Saccharomyces bayanus EC 1118. Med korišten za pripremu medovine je kestenov med. U otopinu meda i vode dodana je limunska kiselina, hrana za kvasac te sumporasta kiselina. Alkoholna fermentaija trajala je 21 dan. Dobiveno vino uzorka Siha Aktiv 7 ima 9.1%vol. alkohola, a u uzorku EC 1118 alkohol iznosi 9.6%vol. Oba uzorka imaju ugodne arome i karakterističan miris i okus.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Marin Mihaljević Žulj (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Čirjak, Nika
Utjecaj selekcioniranog kvasca na kvalitetu vina od meda, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb
Čirjak, N. (2021) 'Utjecaj selekcioniranog kvasca na kvalitetu vina od meda', diplomski rad, preddiplomski, Agronomski fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}irjak, Nika}, year = {2021}, pages = {33}, keywords = {medovina, med, vino, kvasac, alkoholna fermentacija}, title = {Utjecaj selekcioniranog kvasca na kvalitetu vina od meda}, keyword = {medovina, med, vino, kvasac, alkoholna fermentacija}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {\v{C}irjak, Nika}, year = {2021}, pages = {33}, keywords = {mead, honey, wine, yeast, alcoholic fermentation}, title = {Effects of selected yeast on quality of honey wine}, keyword = {mead, honey, wine, yeast, alcoholic fermentation}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font