Pregled bibliografske jedinice broj: 114284
Djelovanje toplinskog predtretmana na intenzitet scalda sorte Granny Smith
Djelovanje toplinskog predtretmana na intenzitet scalda sorte Granny Smith, 2003., diplomski rad, Agronomski fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 114284 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Djelovanje toplinskog predtretmana na intenzitet scalda sorte Granny Smith
(Influence of the prestorage heat treatment on the scald intensity on the Granny Smith apples)
Autori
Perica, Ivana
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad
Fakultet
Agronomski fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
08.07
Godina
2003
Stranica
19
Mentor
Jemrić, Tomislav
Ključne riječi
Malus domestica Borkh.; jabuka; posmeđenje kožice; skladištenje; toplina
(Malus domestica Borkh.; apple; scald; storage; hot water dip)
Sažetak
Provedeno je istraživanje utjecaja toplinskih tretmana potapanjem u vodu temperature 48 (HWD 48), 50 (HWD 50) i 52° C (HWD 52) kod plodova sorte Granny Smith na pojavu scalda, kroz vrijeme čuvanja od 81 dan i 7 dana života na polici. HWD 48 je imao najmanji intenzitet scalda i izazvao je najmanje promjene u kemijskom sastavu plodova. Jedina negativnost HWD 48 je povećani gubitak na težini u odnosu na kontrolu. HWD 50 i HWD 52 pokazali su razinu scalda sličnu kontroli, pa su kao takvi neprihvatljivi tretmani.
Izvorni jezik
Hrvatski