Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1142751

Utjecaj visokog prehrambenog unosa kuhinjske soli na genski izražaj antioksidativnih enzima i biljega upale u aortama miševa divljeg tipa i miševa s isključenim genom Tff3


Zidar, Matea
Utjecaj visokog prehrambenog unosa kuhinjske soli na genski izražaj antioksidativnih enzima i biljega upale u aortama miševa divljeg tipa i miševa s isključenim genom Tff3, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Osijek


CROSBI ID: 1142751 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Utjecaj visokog prehrambenog unosa kuhinjske soli na genski izražaj antioksidativnih enzima i biljega upale u aortama miševa divljeg tipa i miševa s isključenim genom Tff3
(The effect of high dietary kitchen salt intake on antioxidant enzymes and inflammation marker gene expression in aortas of wild-type and Tff3 knockout mice)

Autori
Zidar, Matea

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Medicinski fakultet

Mjesto
Osijek

Datum
12.07

Godina
2021

Stranica
31

Mentor
Anita Matić

Ključne riječi
antioksidativni enzimi, miševi, oksidativni stres, PCR u stvarnom vremenu, upala, visokoslana dijeta
(antioxidant enzymes, high-salt diet, inflammation, mice, oxidative stress, real-time PCR)

Sažetak
Cilj istraživanja: Ispitati utjecaj visokoslane prehrane na genski izražaj antioksidativnih enzima (Cu/Zn SOD, GPx1 i katalaze) te biljega upale (IL-6, IL-17A i TNF alfa) u aortama miševa divljeg tipa (WT) i miševa s isključenim Tff3 genom. Nacrt studije: Pokusno (eksperimentalno) istraživanje. Materijali i metode: Miševi divljeg tipa (C57BL / 6N kontolni miševi) i miševi s isključenim Tff3 genom (Tff3 - / - / C57BL / 6N knockout (Tff3 KO)) starosti 8-10 tjedana bili su podijeljeni u dvije skupine: niskoslana skupina u kojoj su miševi tijekom tjedan dana konzumirali standardnu hranu za miševe koja sadrži 0, 4 % NaCl-a te visokoslana skupina u kojoj su miševi tijekom tjedan dana konzumirati hranu s povećanim postotkom NaCl-a (4 % NaCl-a). Nakon žrtvovanja dekapitacijom prikupljene su uzorci aorti iz kojih se PCR metodom u stvarnom vremenu odredio genski izražaj ciljnih antioksidativnih enzima i upalnih biljega. Rezultati: Tjedan dana visokoslane prehrane uzrokovao je povećanje genskog izražaja katalaze kod miševa divljeg tipa (WT) u odnosu na njegovu niskoslanu kontrolu (p = 0, 006). Općenito se pokazalao da niskoslana skupina Tff3 KO miševa ima značajno veći genski izražaj od niskoslane WT skupine (p = 0, 001). Također, 7 dana visokog unosa soli značajno snižava genski izražaj IL-17A kod WT miševa u odnosu na niskoslanu skupinu miševa istog soja (p = 0, 007). Zaključak: Povećanje katalaze u aortama miševa divljeg tipa nakon tjedan dana visokoslane prehrane sprječava nastanak i štetno djelovanje oksidativnog stresa te posljedično aktivaciju IL- 17A i upalu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)



POVEZANOST RADA


Profili:

Avatar Url Anita Matić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zidar, Matea
Utjecaj visokog prehrambenog unosa kuhinjske soli na genski izražaj antioksidativnih enzima i biljega upale u aortama miševa divljeg tipa i miševa s isključenim genom Tff3, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Osijek
Zidar, M. (2021) 'Utjecaj visokog prehrambenog unosa kuhinjske soli na genski izražaj antioksidativnih enzima i biljega upale u aortama miševa divljeg tipa i miševa s isključenim genom Tff3', diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Osijek.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zidar, Matea}, year = {2021}, pages = {31}, keywords = {antioksidativni enzimi, mi\v{s}evi, oksidativni stres, PCR u stvarnom vremenu, upala, visokoslana dijeta}, title = {Utjecaj visokog prehrambenog unosa kuhinjske soli na genski izra\v{z}aj antioksidativnih enzima i biljega upale u aortama mi\v{s}eva divljeg tipa i mi\v{s}eva s isklju\v{c}enim genom Tff3}, keyword = {antioksidativni enzimi, mi\v{s}evi, oksidativni stres, PCR u stvarnom vremenu, upala, visokoslana dijeta}, publisherplace = {Osijek} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zidar, Matea}, year = {2021}, pages = {31}, keywords = {antioxidant enzymes, high-salt diet, inflammation, mice, oxidative stress, real-time PCR}, title = {The effect of high dietary kitchen salt intake on antioxidant enzymes and inflammation marker gene expression in aortas of wild-type and Tff3 knockout mice}, keyword = {antioxidant enzymes, high-salt diet, inflammation, mice, oxidative stress, real-time PCR}, publisherplace = {Osijek} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font