Pregled bibliografske jedinice broj: 1142751
Utjecaj visokog prehrambenog unosa kuhinjske soli na genski izražaj antioksidativnih enzima i biljega upale u aortama miševa divljeg tipa i miševa s isključenim genom Tff3
Utjecaj visokog prehrambenog unosa kuhinjske soli na genski izražaj antioksidativnih enzima i biljega upale u aortama miševa divljeg tipa i miševa s isključenim genom Tff3, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Medicinski fakultet, Osijek
CROSBI ID: 1142751 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Utjecaj visokog prehrambenog unosa kuhinjske soli
na genski izražaj antioksidativnih enzima i
biljega upale u aortama miševa divljeg tipa i
miševa s isključenim genom Tff3
(The effect of high dietary kitchen salt intake on
antioxidant enzymes and inflammation marker gene
expression in aortas of wild-type and Tff3
knockout mice)
Autori
Zidar, Matea
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Medicinski fakultet
Mjesto
Osijek
Datum
12.07
Godina
2021
Stranica
31
Mentor
Anita Matić
Ključne riječi
antioksidativni enzimi, miševi, oksidativni stres, PCR u stvarnom vremenu, upala, visokoslana dijeta
(antioxidant enzymes, high-salt diet, inflammation, mice, oxidative stress, real-time PCR)
Sažetak
Cilj istraživanja: Ispitati utjecaj visokoslane prehrane na genski izražaj antioksidativnih enzima (Cu/Zn SOD, GPx1 i katalaze) te biljega upale (IL-6, IL-17A i TNF alfa) u aortama miševa divljeg tipa (WT) i miševa s isključenim Tff3 genom. Nacrt studije: Pokusno (eksperimentalno) istraživanje. Materijali i metode: Miševi divljeg tipa (C57BL / 6N kontolni miševi) i miševi s isključenim Tff3 genom (Tff3 - / - / C57BL / 6N knockout (Tff3 KO)) starosti 8-10 tjedana bili su podijeljeni u dvije skupine: niskoslana skupina u kojoj su miševi tijekom tjedan dana konzumirali standardnu hranu za miševe koja sadrži 0, 4 % NaCl-a te visokoslana skupina u kojoj su miševi tijekom tjedan dana konzumirati hranu s povećanim postotkom NaCl-a (4 % NaCl-a). Nakon žrtvovanja dekapitacijom prikupljene su uzorci aorti iz kojih se PCR metodom u stvarnom vremenu odredio genski izražaj ciljnih antioksidativnih enzima i upalnih biljega. Rezultati: Tjedan dana visokoslane prehrane uzrokovao je povećanje genskog izražaja katalaze kod miševa divljeg tipa (WT) u odnosu na njegovu niskoslanu kontrolu (p = 0, 006). Općenito se pokazalao da niskoslana skupina Tff3 KO miševa ima značajno veći genski izražaj od niskoslane WT skupine (p = 0, 001). Također, 7 dana visokog unosa soli značajno snižava genski izražaj IL-17A kod WT miševa u odnosu na niskoslanu skupinu miševa istog soja (p = 0, 007). Zaključak: Povećanje katalaze u aortama miševa divljeg tipa nakon tjedan dana visokoslane prehrane sprječava nastanak i štetno djelovanje oksidativnog stresa te posljedično aktivaciju IL- 17A i upalu.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija u biomedicini (prirodno područje, biomedicina i zdravstvo, biotehničko područje)