Pregled bibliografske jedinice broj: 1142725
MODEL NEUROMARKETINGA NA PRIMJERU KONZUMACIJE FUNKCIONALNE HRANE
MODEL NEUROMARKETINGA NA PRIMJERU KONZUMACIJE FUNKCIONALNE HRANE, 2021., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, ZAGREB
CROSBI ID: 1142725 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
MODEL NEUROMARKETINGA NA PRIMJERU KONZUMACIJE
FUNKCIONALNE HRANE
(NEUROMARKETING MODEL USING THE EXAMPLE OF
FUNCTIONAL FOOD CONSUMPTION)
Autori
Cestar, Mateja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
ZAGREB
Datum
10.09
Godina
2021
Stranica
46
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
neuromarketing ; funkcionalna hrana ; anketiranje potrošača
(neuromarketing ; functional food ; consumer surveys)
Sažetak
Neuromarketing je znanstvena disciplina koja koristi znanja neuroznanosti, psihologije i marketinga te se usredotočuje na procjenu kognitivnih i emocionalnih reakcija potrošača na različite marketinške podražaje. Funkcionalna hrana postaje zanimljiva istraživačka tema, koja se javlja kao odgovor na promjene prehrambenih navika i novih trendova u prehrani. U ovom radu je ispitan utjecaj neuromarketinga u pogledu funkcionalnih proizvoda te je praćena promjena percepcije potrošača u aspektu uporabe istih. Anketirana je ista populacijska skupina, u razmaku od 10 godina, te su u radu prikazane promjene koje su uslijedile u navedenom vremenskom intervalu. Rezultati pokazuju vidljiv utjecaj marketinga koji potrošačima nudi edukaciju i sugerira na usvajanje određenih definicija funkcionalne hrane, usmjerava ih na kupnju u specijaliziranim trgovinama te izgrađuje povjerenje kupaca prema funkcionalnim proizvodima. Usporedba 10-godišnjih podataka pokazuje kako funkcionalni proizvodi više nisu „posebni“ proizvodi te kako oni u konačnici postaju dio svakodnevice.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti, Ekonomija, Psihologija
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)