Pregled bibliografske jedinice broj: 1142724
Analiza materijalnih i konceptualnih modela u prehrani: karotenoidi
Analiza materijalnih i konceptualnih modela u prehrani: karotenoidi, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, ZAGREB
CROSBI ID: 1142724 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza materijalnih i konceptualnih modela u
prehrani: karotenoidi
(Analysis of material and conceptual models in
nutrition: carotenoids)
Autori
Agičić, Valerija
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
ZAGREB
Datum
08.09
Godina
2021
Stranica
29
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
beta-karoten ; karotenoidi ; konceptualni model ; materijalni model
(beta-carotene ; carotenoids ; conceptual model ; material model)
Sažetak
Karotenoidi, vrijedne sastavnice ljudske prehrane, poznati i kao prirodni pigmenti pokazuju visok potencijal u održavanju ljudskog zdravlja. Provedena su brojna istraživanja koja nerijetko daju drugačije rezultate i zaključke, ali potencijal beta-karotena kao zaštitnika u očuvanju zdravlja sve više raste pa se tako ističu njegova antioksidativna svojstva ali i njegov utjecaj na kožu, zdravlje očiju i kognitivne funkcije. Karotenoidi su vrijedan izvor pigmenata i vitamina, pa je razvoj učinkovitih metoda njihove proizvodnje istraživačima od velikog interesa. Najčešće korištene metode za proizvodnju jednog od glavnih karotenoida, beta-karotena, su fizikalno-kemijske, kemijske i mikrobiološke metode. Kao sirovine koriste se i biljke i mikrobi. Od biljaka se najčešće koriste mrkva, batat, špinat, bundeva i rajčica, a od mikroba alga Dunaliella spp. i bakterije Rhodococcus maris i Rhodobacter sphaeroides. Konceptualni modeli omogućavaju lakše shvaćanje raznih procesa pa se tako mogu primijeniti i kod razumijevanja metabolizma karotenoida.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)