Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1142723

Analiza jelovnika koji aktiviraju sirtuine


Majić, Iva
Analiza jelovnika koji aktiviraju sirtuine, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, ZAGREB


CROSBI ID: 1142723 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Analiza jelovnika koji aktiviraju sirtuine
(Analysis of menus which activate sirtuins)

Autori
Majić, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
ZAGREB

Datum
08.09

Godina
2021

Stranica
27

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
kalorijska restrikcija ; „SirtFood“ dijeta ; sirtuini
(calorie restriction ; “SirtFood” diet ; sirtuins)

Sažetak
Kontrola kalorijskog unosa te potencijalna restrikcija pokazala se kao važan element smanjenja rizika od bolesti i produljenja dugovječnosti. Zbog samog smanjenja energetskog unosa dolazi do aktivacije tzv. “gena za mršavljenje”, odnosno do aktivacije sirtuina, enzima koji podižu stopu aktivacije metabolizma, povećavaju efikasnost mišićnog sustava, potiču gubitak masnog tkiva, smanjuju upalne procese i pomažu obnavljanju tkiva. Na navedenom načelu aktivacije sirtuina pojavile su se različite dijete od kojih je jedna i tzv., „SirtFood“ dijeta, koja se temelji na što češćem unosu dvadeset namirnica koje obiluju sirtuinima te kalorijskoj restrikciji ( 500-1 000 kcal). Dijeta se odvija u dvije faze te su za njih osmišljeni prijedlozi jelovnika te je analiziran prosječan unos makronutrijenata i mikronutrijenata. Na temelju dobivenih rezultata navedene su prednosti, ali i mane sirtuinske prehrane te je istaknuta važnost konzultacija s nutricionistom, koji je nezamjenjiv dio na putu do uspjeha u želji za ciljanim smanjenjem tjelesne mase.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Majić, Iva
Analiza jelovnika koji aktiviraju sirtuine, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, ZAGREB
Majić, I. (2021) 'Analiza jelovnika koji aktiviraju sirtuine', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, ZAGREB.
@phdthesis{phdthesis, author = {Maji\'{c}, Iva}, year = {2021}, pages = {27}, keywords = {kalorijska restrikcija, „SirtFood“ dijeta, sirtuini}, title = {Analiza jelovnika koji aktiviraju sirtuine}, keyword = {kalorijska restrikcija, „SirtFood“ dijeta, sirtuini}, publisherplace = {ZAGREB} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Maji\'{c}, Iva}, year = {2021}, pages = {27}, keywords = {calorie restriction, “SirtFood” diet, sirtuins}, title = {Analysis of menus which activate sirtuins}, keyword = {calorie restriction, “SirtFood” diet, sirtuins}, publisherplace = {ZAGREB} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font