Pregled bibliografske jedinice broj: 1142723
Analiza jelovnika koji aktiviraju sirtuine
Analiza jelovnika koji aktiviraju sirtuine, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, ZAGREB
CROSBI ID: 1142723 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Analiza jelovnika koji aktiviraju sirtuine
(Analysis of menus which activate sirtuins)
Autori
Majić, Iva
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
ZAGREB
Datum
08.09
Godina
2021
Stranica
27
Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka
Ključne riječi
kalorijska restrikcija ; „SirtFood“ dijeta ; sirtuini
(calorie restriction ; “SirtFood” diet ; sirtuins)
Sažetak
Kontrola kalorijskog unosa te potencijalna restrikcija pokazala se kao važan element smanjenja rizika od bolesti i produljenja dugovječnosti. Zbog samog smanjenja energetskog unosa dolazi do aktivacije tzv. “gena za mršavljenje”, odnosno do aktivacije sirtuina, enzima koji podižu stopu aktivacije metabolizma, povećavaju efikasnost mišićnog sustava, potiču gubitak masnog tkiva, smanjuju upalne procese i pomažu obnavljanju tkiva. Na navedenom načelu aktivacije sirtuina pojavile su se različite dijete od kojih je jedna i tzv., „SirtFood“ dijeta, koja se temelji na što češćem unosu dvadeset namirnica koje obiluju sirtuinima te kalorijskoj restrikciji ( 500-1 000 kcal). Dijeta se odvija u dvije faze te su za njih osmišljeni prijedlozi jelovnika te je analiziran prosječan unos makronutrijenata i mikronutrijenata. Na temelju dobivenih rezultata navedene su prednosti, ali i mane sirtuinske prehrane te je istaknuta važnost konzultacija s nutricionistom, koji je nezamjenjiv dio na putu do uspjeha u želji za ciljanim smanjenjem tjelesne mase.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Profili:
Jasenka Gajdoš Kljusurić
(mentor)