Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1142722

Onceptualni modeli u nutritivnom označavanju hrane: Nutri-score i NOVA


Zajec, Marta
onceptualni modeli u nutritivnom označavanju hrane: Nutri-score i NOVA, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, ZAGREB


CROSBI ID: 1142722 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Onceptualni modeli u nutritivnom označavanju hrane: Nutri-score i NOVA
(Conceptual models in nutritional food labelling: Nutri-score and NOVA)

Autori
Zajec, Marta

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, preddiplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
ZAGREB

Datum
08.09

Godina
2021

Stranica
35

Mentor
Gajdoš Kljusurić, Jasenka

Ključne riječi
konceptualni model ; nutritivna oznaka kvalitete ; Nutri-score, NOVA ; potrošač
(conceptual model ; nutrition quality label ; Nutri-score ; NOVA ; consumer)

Sažetak
Pandemiji pretilosti pripisuju se povećani rizici od određenih karcinoma, koronarnih bolesti, dijabetesa tipa 2, moždanog udara te značajno povećanje rane smrtnosti. Neadekvatna prehrana te sve veća dostupnost prerađenih i ultra-prerađenih proizvoda također je jedan od čimbenika koji doprinosi porastu broja osoba oboljelih od pretilosti. Jedna od uloga nutricioniste je i pravilno informiranje potrošača/konzumenata te se u ovome radu opisuju konceptualni modeli koji se koriste kao nutritivne informacije na ambalaži. Prikazan je način izračuna nutritivne deklaracije tzv. Nutri-score i oznake razine prerade tzv. NOVA. Za četiri proizvoda prikazan je način izračuna te kako boje, slova i brojevi nude informacije potrošaču. Navedene nutritivne oznake imaju za cilj pomoći potrošačima u trenutku kupnje imati mogućnost usporedbe i izbora proizvoda u skladu sa svojim životnim, etičkim i/ili prehrambenim načelima. A nutricionist je pri edukaciji o razumijevanju nutritivnih oznaka nezaobilazan element.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Nutricionizam, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Jasenka Gajdoš Kljusurić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Zajec, Marta
onceptualni modeli u nutritivnom označavanju hrane: Nutri-score i NOVA, 2021., diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, ZAGREB
Zajec, M. (2021) 'onceptualni modeli u nutritivnom označavanju hrane: Nutri-score i NOVA', diplomski rad, preddiplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, ZAGREB.
@phdthesis{phdthesis, author = {Zajec, Marta}, year = {2021}, pages = {35}, keywords = {konceptualni model, nutritivna oznaka kvalitete, Nutri-score, NOVA, potro\v{s}a\v{c}}, title = {onceptualni modeli u nutritivnom ozna\v{c}avanju hrane: Nutri-score i NOVA}, keyword = {konceptualni model, nutritivna oznaka kvalitete, Nutri-score, NOVA, potro\v{s}a\v{c}}, publisherplace = {ZAGREB} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Zajec, Marta}, year = {2021}, pages = {35}, keywords = {conceptual model, nutrition quality label, Nutri-score, NOVA, consumer}, title = {Conceptual models in nutritional food labelling: Nutri-score and NOVA}, keyword = {conceptual model, nutrition quality label, Nutri-score, NOVA, consumer}, publisherplace = {ZAGREB} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font