Pregled bibliografske jedinice broj: 1142512
Prednosti i izazovi u proizvodnji svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata
Prednosti i izazovi u proizvodnji svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata // Proceedings of 56.Croatian and 16. International Symposium on Agriculture / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 32-43 (plenarno, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
CROSBI ID: 1142512 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Prednosti i izazovi u proizvodnji svinjskog mesa od
nekastriranih muških svinja i imunokastrata
(Advantages and challenges in the pork production
with entire males and immunocastrated pigs)
Autori
Karolyi, Danijel ; Kušec Goran
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni
Izvornik
Proceedings of 56.Croatian and 16. International Symposium on Agriculture
/ Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 32-43
Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma
Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021
Vrsta sudjelovanja
Plenarno
Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija
Ključne riječi
svinje ; nerastovsko svojstvo ; kirurška kastracija ; proizvodnja nerasta ; imunokastracija
(pigs ; boar taint ; surgical castration ; production of entire males ; immunocastration)
Sažetak
Proizvodnja nekastriranih muških svinja i imunokastrata, kao alternativa kirurškoj kastraciji muških odojaka, rezultirala je brojnim novim izazovima u svinjogojskoj proizvodnji. Novi momenti u proizvodnji vezani su prvenstveno uz otkrivanje i smanjenje pojave neugodnog mirisa i okusa mesa koja se javlja u nekih nekastriranih mužjaka (tzv. nerastovsko svojstvo), smanjenje agresije i pitanje dobrobiti životinja, specifične hranidbene potrebe i uvjete držanja, kvalitetu trupova i mesa, te potrošačku prihvatljivost. U radu su predstavljene najvažnije prednosti i nedostatci u proizvodnji svinjskog mesa s nekastriranim muškim svinjama i immunokastratima, kao i neka praktična rješenja i preporuke.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)
POVEZANOST RADA
Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb