Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1142512

Prednosti i izazovi u proizvodnji svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata


Karolyi, Danijel; Kušec Goran
Prednosti i izazovi u proizvodnji svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata // Proceedings of 56.Croatian and 16. International Symposium on Agriculture / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 32-43 (plenarno, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


CROSBI ID: 1142512 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Prednosti i izazovi u proizvodnji svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata
(Advantages and challenges in the pork production with entire males and immunocastrated pigs)

Autori
Karolyi, Danijel ; Kušec Goran

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Proceedings of 56.Croatian and 16. International Symposium on Agriculture / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko - Osijek : Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021, 32-43

Skup
56. hrvatski i 16. međunarodni simpozij agronoma

Mjesto i datum
Vodice, Hrvatska, 05.09.2021. - 10.09.2021

Vrsta sudjelovanja
Plenarno

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
svinje ; nerastovsko svojstvo ; kirurška kastracija ; proizvodnja nerasta ; imunokastracija
(pigs ; boar taint ; surgical castration ; production of entire males ; immunocastration)

Sažetak
Proizvodnja nekastriranih muških svinja i imunokastrata, kao alternativa kirurškoj kastraciji muških odojaka, rezultirala je brojnim novim izazovima u svinjogojskoj proizvodnji. Novi momenti u proizvodnji vezani su prvenstveno uz otkrivanje i smanjenje pojave neugodnog mirisa i okusa mesa koja se javlja u nekih nekastriranih mužjaka (tzv. nerastovsko svojstvo), smanjenje agresije i pitanje dobrobiti životinja, specifične hranidbene potrebe i uvjete držanja, kvalitetu trupova i mesa, te potrošačku prihvatljivost. U radu su predstavljene najvažnije prednosti i nedostatci u proizvodnji svinjskog mesa s nekastriranim muškim svinjama i immunokastratima, kao i neka praktična rješenja i preporuke.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove:
Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek,
Agronomski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Goran Kušec (autor)

Avatar Url Danijel Karolyi (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Karolyi, Danijel; Kušec Goran
Prednosti i izazovi u proizvodnji svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata // Proceedings of 56.Croatian and 16. International Symposium on Agriculture / Rozman, Vlatka ; Antunović, Zvonko (ur.).
Osijek: Fakultet agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2021. str. 32-43 (plenarno, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)
Karolyi, D. & Kušec Goran (2021) Prednosti i izazovi u proizvodnji svinjskog mesa od nekastriranih muških svinja i imunokastrata. U: Rozman, V. & Antunović, Z. (ur.)Proceedings of 56.Croatian and 16. International Symposium on Agriculture.
@article{article, author = {Karolyi, Danijel}, year = {2021}, pages = {32-43}, keywords = {svinje, nerastovsko svojstvo, kirur\v{s}ka kastracija, proizvodnja nerasta, imunokastracija}, title = {Prednosti i izazovi u proizvodnji svinjskog mesa od nekastriranih mu\v{s}kih svinja i imunokastrata}, keyword = {svinje, nerastovsko svojstvo, kirur\v{s}ka kastracija, proizvodnja nerasta, imunokastracija}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }
@article{article, author = {Karolyi, Danijel}, year = {2021}, pages = {32-43}, keywords = {pigs, boar taint, surgical castration, production of entire males, immunocastration}, title = {Advantages and challenges in the pork production with entire males and immunocastrated pigs}, keyword = {pigs, boar taint, surgical castration, production of entire males, immunocastration}, publisher = {Fakultet agrobiotehni\v{c}kih znanosti Sveu\v{c}ili\v{s}ta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku}, publisherplace = {Vodice, Hrvatska} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font