Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1142386

Optimiranje procesa ekstrakcije i destilacije bioaktivnih spojeva iz lista tršlje (Pistacia lentiscus L.)


Dragović, Sanja
Optimiranje procesa ekstrakcije i destilacije bioaktivnih spojeva iz lista tršlje (Pistacia lentiscus L.), 2020., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1142386 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Optimiranje procesa ekstrakcije i destilacije bioaktivnih spojeva iz lista tršlje (Pistacia lentiscus L.)
(Optimization of the extraction and distillation process of bioactive compounds from the mastic tree leaf (Pistacia lentiscus L.))

Autori
Dragović, Sanja

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
03.12

Godina
2020

Stranica
149

Mentor
Zorić, Zoran

Ključne riječi
tršlja ; konvencionalna ekstrakcija ; ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima ; fenolni spojevi ; parna destilacija ; eterično ulje ; antimikrobni učinak
(mastic tree ; conventional extraction ; microwave assisted extraction ; phenolic compounds ; steam distillation ; essential oil ; antimicrobial activity)

Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj konvencionalne ekstrakcije (CE) te ekstrakcije potpomognute mikrovalovima (MAE) na sastav i udio fenolnih spojeva (ukupni fenoli, flavonoidi, flavonoli i hidorksicimetne kiseline) lista tršlje sa lokacija Barbariga, Lun, Hvar i Vela Luka ubranog tijekom tri fenološke faze (cvatnja ; rani plod i zreli plod) u ovisnosti o vrsti i polarnosti otapala (voda, 100% i 80% metanol i etanol) i vremenu ekstrakcije (30 - 210 minuta) kod CE, te temperature (50-70 °C), snage mikrovalova (200- 500 W) i vremena (4-12 min) kod MAE. Optimalni uvjeti ekstrakcije definirani su na temelju masenih udjela fenolnih spojeva. Najbolji ekstrakcijski kapacitet kod CE i MAE postignut je upotrebom 80 %-tne vodene otopine metanola kao otapala i to kod CE tijekom 90 min, a kod MAE u vremenu od 12 min, temperaturi od 69 °C i snazi mikrovalova od 500 W. U ekstraktima lista tršlje dobivenim pri optimalnim uvjetima pomoću HPLC-DAD i LC-MS/MS provedena je kvalitativna i kvantitativna analiza pojedinčanih fenolnih spojeva te se pokazalo da je najzastupljenija fenolna kiselina je 5-O-galoilkina kiselina, dok je miricetin ramnozid određen kao dominantni flavonol glikozid. Istraživan je i utjecaj tlaka na prinos eteričnih ulja dobivenih iz uzoraka lista tršlje, te njihov antimikrobni učinak prema gram-negativnim bakterijama Escherichia coli soj AB1157 i Erwinia amylovora soj EaED pomoću disk difuzijske metode. GC-MS analizom identificirano i kvantificirano 56 sastavnica od kojih su α-pinen, β-pinen i limonen određene kao dominantne. Sva eterična ulja su pokazala umjereni antimikrobni učinak prema navedenim gram-negativnim bakterijama u usporedbi sa antimikrobnim učinkom antibiotika kloramfenikol. Antimikrobno djelovanje eteričnih ulja tršlje pripisuje se sinergističkom djelovanju svih sastavnica.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
--KK.01.1.1.04.0093 - Bioaktivne molekule ljekovitog bilja kao prirodni antioksidansi, mikrobiocidi i konzervansi (Dragović-Uzelac, Verica) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zoran Zorić (mentor)

Avatar Url Sanja Dragović (autor)


Citiraj ovu publikaciju:

Dragović, Sanja
Optimiranje procesa ekstrakcije i destilacije bioaktivnih spojeva iz lista tršlje (Pistacia lentiscus L.), 2020., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Dragović, S. (2020) 'Optimiranje procesa ekstrakcije i destilacije bioaktivnih spojeva iz lista tršlje (Pistacia lentiscus L.)', doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, author = {Dragovi\'{c}, Sanja}, year = {2020}, pages = {149}, keywords = {tr\v{s}lja, konvencionalna ekstrakcija, ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima, fenolni spojevi, parna destilacija, eteri\v{c}no ulje, antimikrobni u\v{c}inak}, title = {Optimiranje procesa ekstrakcije i destilacije bioaktivnih spojeva iz lista tr\v{s}lje (Pistacia lentiscus L.)}, keyword = {tr\v{s}lja, konvencionalna ekstrakcija, ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima, fenolni spojevi, parna destilacija, eteri\v{c}no ulje, antimikrobni u\v{c}inak}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, author = {Dragovi\'{c}, Sanja}, year = {2020}, pages = {149}, keywords = {mastic tree, conventional extraction, microwave assisted extraction, phenolic compounds, steam distillation, essential oil, antimicrobial activity}, title = {Optimization of the extraction and distillation process of bioactive compounds from the mastic tree leaf (Pistacia lentiscus L.)}, keyword = {mastic tree, conventional extraction, microwave assisted extraction, phenolic compounds, steam distillation, essential oil, antimicrobial activity}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font