Pregled bibliografske jedinice broj: 1142386
Optimiranje procesa ekstrakcije i destilacije bioaktivnih spojeva iz lista tršlje (Pistacia lentiscus L.)
Optimiranje procesa ekstrakcije i destilacije bioaktivnih spojeva iz lista tršlje (Pistacia lentiscus L.), 2020., doktorska disertacija, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1142386 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
Optimiranje procesa ekstrakcije i destilacije
bioaktivnih spojeva iz lista tršlje (Pistacia
lentiscus L.)
(Optimization of the extraction and distillation
process of bioactive compounds from the mastic
tree leaf (Pistacia lentiscus L.))
Autori
Dragović, Sanja
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, doktorska disertacija
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
03.12
Godina
2020
Stranica
149
Mentor
Zorić, Zoran
Ključne riječi
tršlja ; konvencionalna ekstrakcija ; ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima ; fenolni spojevi ; parna destilacija ; eterično ulje ; antimikrobni učinak
(mastic tree ; conventional extraction ; microwave assisted extraction ; phenolic compounds ; steam distillation ; essential oil ; antimicrobial activity)
Sažetak
U ovom radu istraživan je utjecaj konvencionalne ekstrakcije (CE) te ekstrakcije potpomognute mikrovalovima (MAE) na sastav i udio fenolnih spojeva (ukupni fenoli, flavonoidi, flavonoli i hidorksicimetne kiseline) lista tršlje sa lokacija Barbariga, Lun, Hvar i Vela Luka ubranog tijekom tri fenološke faze (cvatnja ; rani plod i zreli plod) u ovisnosti o vrsti i polarnosti otapala (voda, 100% i 80% metanol i etanol) i vremenu ekstrakcije (30 - 210 minuta) kod CE, te temperature (50-70 °C), snage mikrovalova (200- 500 W) i vremena (4-12 min) kod MAE. Optimalni uvjeti ekstrakcije definirani su na temelju masenih udjela fenolnih spojeva. Najbolji ekstrakcijski kapacitet kod CE i MAE postignut je upotrebom 80 %-tne vodene otopine metanola kao otapala i to kod CE tijekom 90 min, a kod MAE u vremenu od 12 min, temperaturi od 69 °C i snazi mikrovalova od 500 W. U ekstraktima lista tršlje dobivenim pri optimalnim uvjetima pomoću HPLC-DAD i LC-MS/MS provedena je kvalitativna i kvantitativna analiza pojedinčanih fenolnih spojeva te se pokazalo da je najzastupljenija fenolna kiselina je 5-O-galoilkina kiselina, dok je miricetin ramnozid određen kao dominantni flavonol glikozid. Istraživan je i utjecaj tlaka na prinos eteričnih ulja dobivenih iz uzoraka lista tršlje, te njihov antimikrobni učinak prema gram-negativnim bakterijama Escherichia coli soj AB1157 i Erwinia amylovora soj EaED pomoću disk difuzijske metode. GC-MS analizom identificirano i kvantificirano 56 sastavnica od kojih su α-pinen, β-pinen i limonen određene kao dominantne. Sva eterična ulja su pokazala umjereni antimikrobni učinak prema navedenim gram-negativnim bakterijama u usporedbi sa antimikrobnim učinkom antibiotika kloramfenikol. Antimikrobno djelovanje eteričnih ulja tršlje pripisuje se sinergističkom djelovanju svih sastavnica.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
--KK.01.1.1.04.0093 - Bioaktivne molekule ljekovitog bilja kao prirodni antioksidansi, mikrobiocidi i konzervansi (Dragović-Uzelac, Verica) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb