Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 1142377

EKSTRAKCIJA POLISAHARIDA POTPOMOGNUTA MIKROVALOVIMA IZ SMEĐE ALGE Cystoseira compressa


Mateja Jurić
EKSTRAKCIJA POLISAHARIDA POTPOMOGNUTA MIKROVALOVIMA IZ SMEĐE ALGE Cystoseira compressa, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb


CROSBI ID: 1142377 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
EKSTRAKCIJA POLISAHARIDA POTPOMOGNUTA MIKROVALOVIMA IZ SMEĐE ALGE Cystoseira compressa
(MICROWAVE-ASSISTED EXTRACTION OF POLYSACCHARIDES FROM BROWN ALGAE Cystoseira compressa)

Autori
Mateja Jurić

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
19.09

Godina
2019

Stranica
52

Mentor
Zoran Zorić

Neposredni voditelj
Ana Dobrinčić

Ključne riječi
mikrovalovi, fukoidan, ekstrakcija, polisaharidi, alga
(microwave, fucoidan, extraction, polysaccharides, algae)

Sažetak
Alga Cystoseira compressa poput ostalih smeđih algi izvor je brojnih bioaktivnih molekula. Jednu od značajnijih skupina bioaktivnih molekula čini sulfatirani polisaharid fukoidan, koji nalazi primjenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji zbog svoje antikoagulacijske, antiupalne i antivirusne aktivnosti. Cilj rada bio je optimizirati metode ekstrakcije fukoidana iz smeđe alge Cystoseira compressa. Korištene su dvije metode, konvencionalna ekstrakcija i ekstrakcija mikrovalovima. Obje metode provedene su s istim otapalom (H2SO4) volumena 30 mL. Konvencionalna metoda provedena je primjenom klasičnih postupaka uz kontinuirano miješanje otapala i uzorka primjenom magnetske miješalice. Pri ekstrakciji mikrovalovima ispitivan je utjecaj različitog vremena (5, 10 i 20 min) i temperature ekstrakcije (40, 60, 80 i 100 °C) na prinos fukoidana (%Fuk), degradaciju alge (%DA) i koncentraciju ukupnih ugljikohidrata (mg/g). Rezultati su pokazali da je Cystoseira compressa dobar izvor fukoidana. Najmanja degradacija alge dobivena je pri 60 °C i 5 min dok se povećanjem temperature degradacija povećavala. Prinos fukoidana bio je najveći pri temperaturi od 100 °C i vremenu od 5 minuta. Najveći prinos ugljikohidrata postignut je pri temperaturi od 100 °C i 20 min te je iznosio 18, 28 mg/g.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti



POVEZANOST RADA


Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0002 - Bioprospecting Jadranskog mora (Jerković, Igor; Dragović-Uzelac, Verica; Šantek, Božidar; Čož-Rakovac, Rozelinda; Kraljević Pavelić, Sandra; Jokić, Stela, EK ) ( CroRIS)

Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zoran Zorić (mentor)

Avatar Url Ana Dobrinčić (mentor)


Citiraj ovu publikaciju:

Mateja Jurić
EKSTRAKCIJA POLISAHARIDA POTPOMOGNUTA MIKROVALOVIMA IZ SMEĐE ALGE Cystoseira compressa, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
Mateja Jurić (2019) 'EKSTRAKCIJA POLISAHARIDA POTPOMOGNUTA MIKROVALOVIMA IZ SMEĐE ALGE Cystoseira compressa', diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb.
@phdthesis{phdthesis, year = {2019}, pages = {52}, keywords = {mikrovalovi, fukoidan, ekstrakcija, polisaharidi, alga}, title = {EKSTRAKCIJA POLISAHARIDA POTPOMOGNUTA MIKROVALOVIMA IZ SME\DJE ALGE Cystoseira compressa}, keyword = {mikrovalovi, fukoidan, ekstrakcija, polisaharidi, alga}, publisherplace = {Zagreb} }
@phdthesis{phdthesis, year = {2019}, pages = {52}, keywords = {microwave, fucoidan, extraction, polysaccharides, algae}, title = {MICROWAVE-ASSISTED EXTRACTION OF POLYSACCHARIDES FROM BROWN ALGAE Cystoseira compressa}, keyword = {microwave, fucoidan, extraction, polysaccharides, algae}, publisherplace = {Zagreb} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font