Pregled bibliografske jedinice broj: 1142377
EKSTRAKCIJA POLISAHARIDA POTPOMOGNUTA MIKROVALOVIMA IZ SMEĐE ALGE Cystoseira compressa
EKSTRAKCIJA POLISAHARIDA POTPOMOGNUTA MIKROVALOVIMA IZ SMEĐE ALGE Cystoseira compressa, 2019., diplomski rad, diplomski, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
CROSBI ID: 1142377 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca
Naslov
EKSTRAKCIJA POLISAHARIDA POTPOMOGNUTA
MIKROVALOVIMA IZ SMEĐE ALGE Cystoseira compressa
(MICROWAVE-ASSISTED EXTRACTION OF POLYSACCHARIDES
FROM BROWN ALGAE Cystoseira compressa)
Autori
Mateja Jurić
Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski
Fakultet
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Mjesto
Zagreb
Datum
19.09
Godina
2019
Stranica
52
Mentor
Zoran Zorić
Neposredni voditelj
Ana Dobrinčić
Ključne riječi
mikrovalovi, fukoidan, ekstrakcija, polisaharidi, alga
(microwave, fucoidan, extraction, polysaccharides, algae)
Sažetak
Alga Cystoseira compressa poput ostalih smeđih algi izvor je brojnih bioaktivnih molekula. Jednu od značajnijih skupina bioaktivnih molekula čini sulfatirani polisaharid fukoidan, koji nalazi primjenu u prehrambenoj i farmaceutskoj industriji zbog svoje antikoagulacijske, antiupalne i antivirusne aktivnosti. Cilj rada bio je optimizirati metode ekstrakcije fukoidana iz smeđe alge Cystoseira compressa. Korištene su dvije metode, konvencionalna ekstrakcija i ekstrakcija mikrovalovima. Obje metode provedene su s istim otapalom (H2SO4) volumena 30 mL. Konvencionalna metoda provedena je primjenom klasičnih postupaka uz kontinuirano miješanje otapala i uzorka primjenom magnetske miješalice. Pri ekstrakciji mikrovalovima ispitivan je utjecaj različitog vremena (5, 10 i 20 min) i temperature ekstrakcije (40, 60, 80 i 100 °C) na prinos fukoidana (%Fuk), degradaciju alge (%DA) i koncentraciju ukupnih ugljikohidrata (mg/g). Rezultati su pokazali da je Cystoseira compressa dobar izvor fukoidana. Najmanja degradacija alge dobivena je pri 60 °C i 5 min dok se povećanjem temperature degradacija povećavala. Prinos fukoidana bio je najveći pri temperaturi od 100 °C i vremenu od 5 minuta. Najveći prinos ugljikohidrata postignut je pri temperaturi od 100 °C i 20 min te je iznosio 18, 28 mg/g.
Izvorni jezik
Hrvatski
Znanstvena područja
Biotehnologija, Prehrambena tehnologija, Interdisciplinarne biotehničke znanosti
POVEZANOST RADA
Projekti:
EK-KF-KK.01.1.1.01.0002 - Bioprospecting Jadranskog mora (Jerković, Igor; Dragović-Uzelac, Verica; Šantek, Božidar; Čož-Rakovac, Rozelinda; Kraljević Pavelić, Sandra; Jokić, Stela, EK ) ( CroRIS)
Ustanove:
Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb